Do sad je pobjeđivala ljude u igri Go, a sad ova umjetna inteligencija pomaže programerima diljem svijeta

U DeepMindu procjenjuju da se njihovi novi algoritmi već koriste trilijune puta dnevno.

Martina Čizmić | 08.06.2023. / 09:34

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Umjetna inteligencija promijenit će način na koji obavljamo brojne poslove, a da bi neke od njih mogla značajno ubrzati, pokazuje primjer iz Velike Britanije.

Googleova tvrtke za razvoj umjetne inteligencije DeepMind, još je prošle godine pomoću AI AlphaZero oborila 50 godina star rekord u ubrzavanju izračuna ključnog dijela matematike potrebnog za pisanje različitih vrsta koda. Sad je to isto ponovila, dva puta.

Slika nije dostupna DeepMind-ova umjetna inteligencija ostvarila velik uspjeh: Sad može programirati bolje od prosječnog vrhunskog programera

Nova verzija umjetne inteligencije, nazvana AlphaDev, otkrila je kako sortirati stavke na popisu 70 posto brže od dosad najboljih metoda. Primjerice, uspjela je ubrzati algoritam ključa, koji se koristi u kriptografiji za 30 posto. S obzirom na to da je taj algoritam temelj u izgradnji softvera, čak i namanja ubrzanja mogu učiniti veliku razliku.

Mooreov zakon se približava svom kraju. Čipovi se približavaju kraju svojih fizičkih granica. Moramo pronaći nove i inovativne načine optimizacije računalstva, istaknuo je istraživač u Google DeepMindu, Daniel Mankowitz.

Svoje su rezultate objavili u studiji u časopisu Nature. I to bi samo po sebi bila velika vijest, da to o čemu su pisali, milijuni pogramera diljem svijeta ne koriste već dulje vrijeme. Naime, još u siječnju 2022. godine, DeepMind je svoje nove algoritme za sortiranje predao organizaciji koja upravlja jednim od najpopularnijih programskih jezika na svijetu - C++. Nakon dva mjeseca rigorozne provjere, algoritmi su dodani jeziku, čime je napravljena prva promjena u C++ algoritmu za sortiranje u više od 10 godina, ali i prvo ažuriranje koje uključuje algoritam koji je napravila umjetna inteligencija.

Slika nije dostupna Jesu li znanstvenici zaista stvorili umjetnu inteligenciju koja može parirati ljudskoj?

U DeepMindu procjenjuju da se njihovi novi algoritmi već koriste trilijune puta dnevno.

Ako vam se ime DeepMind čini poznato, to je zato što vjerojatno je. Radi se o tvrtki koja je razvila umjetnu inteligenciju AlphaGo, koja je po prvi put pobijedila čovjeka u igri Go.

Upravo je strojno učenje, koje je bilo razvijeno za taj eksperiment, poslužilo kao temelj za daljnji rad DeepMinda. Tako je AlphaDev "kroz igru" pokušala pronaći brži i bolji način za sortiranje popisa ne bi li pobijedila dosad poznate algoritme.

Primjerice, AlphaDev je pronašla način kako da sortira popis od tri stavke u samo 17 uputa, umjesto u dosadašnjih 18. Kad su istraživači išli proučiti kod, shvatili su da je AI otkrila kako se određeni koraci mogu preskočiti.

No, AlphaDev se pokazao nadmoćnim samo kod kraćih algoritama. Kad je pokušao sortirati popis od pet stavki, proizveo je algoritam sa 130 instrukcija, što ga je uvelike usporilo.

Umjetna inteligencija Još nismo blizu AI koja će biti inteligentnija od ljudi

Stoga tim planira prilagoditi AlphaDev za dulje algoritme. Žele kombinirati AlphaDev s najboljim metodama koje su osmislili ljudi. To bi, smatraju u DeepMindu, AI dalo prednost, jer ne bi morala učiti od nule, već bi se njeni počeci temeljili na onome što su ljudi već dobro napravili.

Istraživači se nadaju da bi to moglo ubrzati cijeli proces, ali i omogućilo pronalaženje dodatnih ubrzanja i prečaca u kodu, za što bi ljudima inače trebali možda dani ili tjedni.

Izvor: MIT Technology Review

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti