Još nismo blizu AI koja će biti inteligentnija od ljudi

Jedan od ranih investitora u DeepMind razgovarao je s novinarima o napretku umjetne inteligencije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2023. / 14:42

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Koliko smo daleko od tzv. opće umjetne inteligencije, odnosno AI čija bi inteligencija mogla parirati ljudskoj inteligenciji? Iako AI već sada ima nevjerojatne mogućnosti, možemo tek zamisliti kakve bi bile sposobnosti takve, još naprednije umjetne inteligencije. Prema nekim stručnjacima na ovom polju poput Demisa Hassabisa, osnivača DeepMinda, to bi mogli saznati prilično brzo jer on smatra kako bi neki oblik opće AI mogao biti moguć već kroz nekoliko godina.

Sam Altman Šefovi tehnoloških kompanija posjetili Bijelu kuću i razgovarali o sigurnosti i opasnostima AI

O općoj umjetnoj inteligencija za CNBC govorio je još jedan stručnjak na ovom polju i jedan od ranih investitora u DeepMind, pionirske AI kompanije koju je 2014. preuzeo Google. Humayun Sheikh smatra kako su takve izjave prema kojima nismo daleko od opće AI neutemeljene. To je, rekao je u razgovoru s novinarima, kao da kažemo da možemo skočiti na Mjesec. Iako su veliki jezični modeli impresivni, ipak smo još svjetlosnim godinama daleko od tzv. opće umjetne inteligencije, smatra Sheikh.

Dodao je još jednu zanimljivu usporedbu: Google još nije rođen, no Yahoo jest.

Kako naglašavaju na CNBC-u, mnogi na opću AI gledaju kao na sveti gral umjetne inteligencije, na hipotetski sustav koji bi jednom mogu rješavati bilo koji zadatak na sličan način na koji ga rješavaju i ljudi. No od toga smo trenutačno dosta udaljeni te je razvoj ove tehnologije još u svom začetku, objasnio je Humayun Sheikh koji je u DeepMind uložio još 2011. godine.

Ipak kako je AI trenutačno u fokusu velikog broja tehnoloških kompanija koje će, nije teško zaključiti, nastaviti s velikim ulaganjima u razvoj ove tehnologije, jasno je kako će i taj razvoj biti sve brži, a tehnologija sve naprednija. S njenim razvojem, upozoravaju mnogi stručnjaci, treba voditi računa i o regulativi, odnosno donošenju pravila jer jasno je kako moćni sustavi umjetne inteligencije u rukama ljudi loših namjera mogu izazvati velike probleme.

Arvind Krishna IBM neće zapošljavati nove ljude na određenim radnim mjestima jer će ih popuniti s umjetnom inteligencijom

O tome je za CNBC govorio i Sheikh koji je naglasio važnost kontrole AI, odnosno postavljanja nekih granica kako se ova tehnologija ne bi otela kontroli, što će biti od velike važnosti s još naprednijom i još moćnijom umjetnom inteligencijom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti