Šefovi tehnoloških kompanija posjetili Bijelu kuću i razgovarali o sigurnosti i opasnostima AI

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak se sastao s izvršnim direktorima vodećih tehnoloških kompanija, uključujući Alphabetov Google i Microsoft, zatraživši od njih da postignu sigurnost svojih proizvoda vezanih za umjetnu inteligenciju (AI) prije nego što ih predstave javnosti.

Hina | 05.05.2023. / 10:31

Sam Altman (Foto: Afp)

Biden, koji je koristio ChatGPT i eksperimentirao s njim, rekao je predstavnicima tih kompanija da moraju ublažiti sadašnje i potencijalne rizike koje AI predstavlja za pojedince, društvo i nacionalnu sigurnost, priopćila je Bijela kuća.

Sastanak je uključivao "iskrenu i konstruktivnu raspravu" o potrebi da tehnološke kompanije budu transparentnije sa zakonodavcima o svojim sustavima umjetne inteligencije. Također se raspravljalo o važnosti procjene sigurnosti takvih proizvoda i potrebi da ih se zaštiti od zlonamjernih napada, dodala je Bijela kuća.

Umjetna inteligencija Stručnjak iz Microsofta upozorava kako će umjetnu inteligenciju iskoristiti i ljudi loših namjera

Na dvosatnom sastanku sudjelovali su izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, Microsofta Satya Nadella, OpenAI-a Sam Altman te Anthropica Dario Amodei, zajedno s potpredsjednicom Kamalom Harris i dužnosnicima administracije, uključujući Bidenovog šefa osoblja Jeffa Zientsa, savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, direktoricu Nacionalnog ekonomskog vijeća Lael Brainard i ministricu trgovine Ginu Raimondo.

Harris je izjavila da tehnologija ima potencijal poboljšati živote, ali bi mogla predstavljati rizik za sigurnost, privatnost i građanska prava. Poručila je izvršnim direktorima da imaju "pravnu odgovornost" osigurati sigurnost svojih proizvoda umjetne inteligencije te da je administracija otvorena za unaprijeđenje novih propisa i potporu novom zakonodavstvu o umjetnoj inteligenciji.

Steve Wozniak Jedan od osnivača Applea upozorava: "Moglo bi se dogoditi da softver ubije čovjeka"

Odgovarajući na pitanje o tome jesu li tvrtke na istoj strani po pitanju propisa, Altman je novinarima rekao iznenađujuće smo na istoj strani po pitanju onoga što se treba napraviti.

Administracija je također najavila da će Nacionalna zaklada za znanost uložiti 140 milijuna dolara u pokretanje sedam novih instituta za istraživanje umjetne inteligencije te da će Ured Bijele kuće za upravljanje i proračun objaviti smjernice o korištenju umjetne inteligencije od strane savezne vlade. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti