Dobar posao s Fortniteom: Od prevara će zaraditi više od milijun dolara

Samo ove godine prevaranti će od Fortnite prevara uprihoditi više od milijun dolara.

Martina Čizmić | 02.11.2018. / 08:05

Fortnite (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Fortnite je još uvijek jedna od najpopularnijih videoigara na svijetu. I, kako stvari stoje, to se neće tako skoro promijeniti.

No, sve što je jako popularno i privlači velik broj ljudi, privlači i velik broj prevaranata.

Stoga ne bi trebalo nikoga iznenaditi da se na internetu mogu pronaći brojne stranice koje obećavaju lažne prečace, dodatne sadržaje, aplikacije i slično, a iza kojih se kriju prevaranti koji žele iskoristiti naivnost igrača i zaljubljenika u Fortnite.

Pa ipak brojke iznenađuju. Tvrtka za računalnu sigurnost ZeroFox napravila je zanimljivo istraživanje koje je otkrilo koliko je zapravo raširena prevara vezana uz Fortnite.

Tako je trenutno čak 4770 domena (odnosno web stranica) posvećeno prevarama povezanima s Forniteom. Na YouTubeu se može pronaći gotovo 1400 videa sa zaraženim linkovima koji vode na lažne internetske stranice, a koji imaju milijune pregleda. Svakog dana se na društvenim mrežama pojave stotine poveznica koje vode na zaražene i lažne Fortnite destinacije.

Većina prevara fokusirana je na V-Bucks, odnosno valutu pomoću koje igrači u igri mogu kupovati dodatne predmete i nadogradnje. Iako je Fortnite besplatan za igranje, žele li igrači brže napredovati i imati dodatne predmete i nadogradnje, moraju izdvojiti pravi novac kojim će kupiti V-Bucks. Upravo je taj poslovni model izdavaču Fortnitea, Epic Gamesu, donio milijardu dolara prihoda.

Prevaranti pak naivnim igračima nude različite načine kako zaraditi V-Buckse, a da ne potroše pravi novac. Kroz različite "generatore", ispunjavanja anketa, klikanja na oglase obećavaju posjetiteljima V-Buckse. No, zapravo izvlače privatne podatke, brojeve kreditnih kartica ili ih jednostavno navlače da klikaju po oglasima koji prevarantima donose novac.

A da su prevare uspješne i profitabilne najbolje govori procjena da će samo ove godine prevaranti od Fortnite prevara uprihoditi više od milijun dolara.

Kako onda prepoznati prevaru? Jednostavno. V-Buckse je moguće kupiti samo unutar Fortnite igre. Nema generatora V-Bucksa, nećete dobiti nikakve kupone koje možete iskoristiti u igri i nema tog oglasa koji će vas za klikanje nagraditi V-Bucksima.

Dakle, želite li doći do V-Bucksa i kupiti dodatnu opremu u Fortniteu, morat ćete potrošiti koju kunu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti