Dobitna kombinacija: Bolja bolnička njega i lijekovi smanjili smrtnost od COVID-19

Godinu dana od početka pandemije, liječnici znaju puno više o bolesti COVID-19 i kako ju liječiti, što je rezultiralo manjom smrtnošću.

Hina | 02.02.2021. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Od prvih mjeseci izbijanja pandemije koronavirusa poboljšana bolnička njega smanjila je stopu smrtnosti pacijenata smještenih na odjelima za intenzivnu skrb za više od trećine, no tempo zamijećenog napretka postupno se usporava i mogao bi stagnirati, rezultati su studije objavljeni u utorak u stručnome časopisu Anesthesia.

Smrtnost bolesnika s COVID-19 na odjelima intenzivne njege u listopadu je pala za 36 posto, pokazuju rezultati velike studije kojom je bilo obuhvaćeno više od 43.000 pacijenata iz nekoliko zemalja.

Prema prethodnoj analizi istih autora objavljenoj u srpnju, ukupni mortalitet bolesnika s COVID-19 na odjelima za intenzivnu skrb od kraja ožujka prošle godine smanjio se s gotovo 60 posto na 42 posto do kraja svibnja 2020.

Dvije studije, koje je, zajedno sa svojim britanskim kolegama proveo specijalist anesteziolog Tim Cook zapravo su "metaanalize" kompilacija nekoliko studija.

Nakon što je naša prva metaanaliza provedena prošle godine ukazala na značajno smanjenje broja smrtnih ishoda na odjelima za intenzivnu skrb na kojima smo liječili oboljele od COVID-19 od ožujka do svibnja 2020., ažurirana analiza pokazala je da se pad stope smrtnosti između lipnja i listopada 2020. stabilizirao ili se izravnao, kažu autori studije.

Koristili su podatke pedeset i dviju studija u kojima je sudjelovalo 43.128 pacijenata. Studije su stigle iz Europe, Sjeverne Amerike i Kine, odnosno regija uključenih i u prethodnu analizu, a u obzir su se uzela i izvješća s Bliskog istoka, Južne Azije i Australije.

Saznanja o tomu što djeluje, a što ne djeluje u liječenju kritično bolesnih pacijenata napredovala su, rekli su stručnjaci.

Primjerice, da bi se poboljšali izgledi za preživljavanjem pacijenata na kisiku ili respiratoru, mogu im se davati steroidi (poput deksametazona). S vremenom se izmijenio i poboljšao i način liječenja pacijenata na terapiji kisikom, kao i onih kod kojih se vodi računa o sprečavanju zgrušavanja krvi.

Autori studije proučavaju i mogući utjecaj novih varijanti koronavirusa na oporavak pacijenata na intenzivnoj njezi.

Peter Horby, voditelj kliničkog ispitivanja pod nazivom 'Recovery', zahvaljujući kojem se ustanovilo da je deksametazon vrlo učinkovit u liječenju oboljelih, nedavno je ustvrdio da bi dosad primjenjivani lijekovi trebali jednako dobro utjecati na nove varijante virusa jer djeluju na imunosnu reakciju organizma, a ne na sam virus.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti