Ivan Đikić objašnjava kako radi moguće novo ključno oružje u borbi protiv pandemije: "Oni blokiraju virusno množenje"

Dobre vijesti u borbi protiv pandemije. Do kraja godine možda ćemo dobiti lijek koji suzbija koronavirus nakon zaraze. Počelo je ispitivanje na ljudima kako bi se utvrdilo je li lijek siguran za korištenje.

Vibor Vlainić | 27.04.2021. / 19:56

Galerija

Anticovid pilula mogla bi nakon cjepiva biti ključno oružje za borbu protiv pandemije. Blokira djelovanje virusa i razvija je američki farmaceut Pfizer.

Ovi novi lijekovi vam imaju sposobnost ulaska u stanicu, blokiranja virusnih enzima i blokiranja virusnog širenja, množenja, objasnio je znanstvenik prof.dr.sc. Ivan Đikić.

Enzimi koji se nalaze unutar virusa su sada ciljna mjesta i oni nisu promijenjeni, bar nisu promijenjeni u stvaranju novih sojeva. Tako da je to jedna dodatna prednost. Svi sojevi će moći biti tretirani s ovim lijekom.

Đikićev tim sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu jedan je od onih koji su svojim istraživanjima pridonijeli razvoju lijeka.

Mi smo prošle godine među prvim laboratorijima na svijetu pokazali da ta proteaza virusa, takozvana papaen proteaza je slaba točka virusa. Mi smo već tada imali kemijske inhibitore kojima smo to dokazali u stanicama u kulturi, ali nismo imali lijek, rekao je Đikić.

Pfizerovo cjepivo pod povećalom

A Pfizerovo cjepivo trenutačno je pod povećalom u Izraelu. Istražuje se nekolicina miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića kod ljudi koji su se cijepili. No nikakvih dokaza o povezanosti zasad nema.

Izrael je inače svjetski prvak u cijepljenju, a visoko na ljestvici je i Srbija. Predsjednik Aleksandar Vučić primio je drugu dozu kineskog cjepiva.

"Ne samo da ništa ne boli, ljudi, time samo spašavate nečije živote, a ništa vam se ne može dogoditi. Dakle, molim vas da budete pažljivi prema drugim ljudima", poručio je Vučić.

U Indiji je i dalje teško stanje. Ta zemlja trenutačno je najveće žarište pandemije na svijetu. Iako je novozaraženih manje nego jučer, u bolnicama i dalje nema mjesta za sve pacijente.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti