Dobro pogledajte, ovo je krivac za pandemiju koja je promijenila svijet

Fotografije su nastale kako bi se pokazalo koliko infekcija SARS-CoV-2 virusom može biti intenzivna i veoma slikovita.

Martina Čizmić | 05.09.2020. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Sjeverna Karolina objavili su prve detaljne fotografije virusa koji je u 2020. pokorio svijet.

Doktorica Camille Ehre uspjela je napraviti nevjerojatne fotografije iz uzoraka inficiranih respiratornih epitelnih stanica. Kako je sama pojasnila, uhvatila je ove fotografije kako bi pokazala koliko infekcija SARS-CoV-2 virusom može biti intenzivna i veoma slikovita.

Kako bi napravili ove fotografije dr. Ehre i njen tim u laboratoriju su ubacili SARS-CoV-2 virus u ljudske bronhijalne stanice epitela te provjerili što se događa 96 sati kasnije koristeći elektronski mikroskop.

Fotografije koje su obojili radi lakšeg prepoznavanja virusa, pokazuju inficirane stanice s tragovima žute sluzi na vrhovima plavih cilija. Uvećana fotografija pokazuje strukturu i gustoću virusa koji nakon infekcije proizvode epiteliji u ljudskim dišnim putevima.

Kako je pojasnila dr. Ehre, ove fotografije pokazuju nevjerojatno visok broj viriona, potpunih infektivnih virusnih čestica s DNA ili RNA u jezgri i proteinskim omotačem, kakve se nalaze izvan stanice domaćina, ali i pokazuju zašto je zaraza COVID-19 toliko raširena. Također, pokazuju i zašto bi svi trebali nositi maske - bili inficirani ili ne, kako bi ograničili daljnje širenje virusa.

Izvor: Sveučilište Sjeverna Karolina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti