Dogovorena nova pravila EU koja bi trebala ograničiti monopol velikih internetskih platformi

Tekst koji su privremeno dogovorili pregovarači, jer još mora biti izglasan u Palamentu i Vijeću, usmjeren je, kako su istaknuli, na velike tvrtke koje pružaju takozvane "temeljne usluge platforme" koje su najsklonije nepoštenoj poslovnoj praksi, kao što su društvene mreže ili tražilice.

Martina Čizmić | 25.03.2022. / 16:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća dogovori su nova pravila koja bi trebala ograničiti monopol velikih internetskih platformi na europskom tržištu.

Kako su istaknuli nakon postignutog dogovora, nova pravila u sklopu Akta o digitalnim tržištima (DMA) stavit će na crnu listu određene prakse koje koriste velike platforme i omogućiti Komisiji da provede istrage te sankcionira ponašanje koje nije u skladu s propisima.

Tekst koji su privremeno dogovorili pregovarači, jer još mora biti izglasan u Palamentu i Vijeću, a tek onda može stupiti na snagu, usmjeren je, kako su istaknuli, na velike tvrtke koje pružaju takozvane "temeljne usluge platforme" koje su najsklonije nepoštenoj poslovnoj praksi, kao što su društvene mreže ili tražilice, s tržišnom kapitalizacijom od najmanje 75 milijardi eura ili godišnjim prometom od 7,5 milijardi. Također, "gatekeeperima" se smatraju tvrtke koje pružaju usluge poput internetskih preglednika, servisa za razmjenu poruka ili društvene mreže s najmanje 45 milijuna mjesečnih krajnjih korisnika u EU-u i 10 000 godišnjih poslovnih korisnika.

Društvene mreže (Foto: AFP) Europarlamentarci sutra odlučuju o Aktu o digitalnim tržištima: Ne želimo biti ovisni o velikim internetskim platformama

Pregovarači su se složili da će se najveći servisi za razmjenu poruka (kao što su Whatsapp, Facebook Messenger ili iMessage) morati otvoriti i surađivati ​​s manjim platformama, ako one to traže. Za korisnike bi to značilo da bi, neovisno o tome koji servis koriste, mogli razmjenjivati poruke, slati datoteke ili upućivati ​​videopozive.

Također je dogovreno da će kombiniranje osobnih podataka za ciljano oglašavanje biti dopušteno samo uz izričit pristanak korisnika, koji bi ubuduće mogli slobodno birati koji preglednik, virtualnog asistenta ili tražilicu žele koristiti.

U slučaju nepoštivanja pravila, Komisija može izreći novčane kazne u visini do 10% ukupnog svjetskog prometa u prethodnoj financijskoj godini i 20% u slučaju ponovnog kršenja. U slučaju sustavnog kršenja, Komisija će imati mogućnost zabraniti tvrtkama kupovinu drugih tvrtki na određeno vrijeme.

Slika nije dostupna Europski parlament kreće u ozbiljnije reguliranje velikih internetskih platformi: Stajemo na kraj kršenju protumonopolskih pravila

Sporazum uvodi novu eru tehnološke regulacije u cijelom svijetu. Akt o digitalnim tržištima stavlja kraj sve većoj dominaciji velikih tehnoloških tvrtki. Od sada pa nadalje moraju pokazati da također dopuštaju poštenu konkurenciju na internetu. nova pravila pomoći će u provedbi tog osnovnog načela. Europa tako osigurava više konkurencije, više inovacija i više izbora za korisnike. Aktom o digitalnim tržištima (DMA) Europa postavlja standarde za funkcioniranje digitalne ekonomije budućnosti. Sada će na Europskoj komisiji biti da brzo implementira nova pravila. Kao Europski parlament, pobrinuli smo se da DMA odmah pruži opipljive rezultate: potrošači će dobiti mogućnost izbora korištenja osnovnih usluga velikih tehnoloških tvrtki kao što su preglednici, tražilice ili poruke, i sve to bez gubitka kontrole nad svojim podacima. Iznad svega, zakon izbjegava svaki oblik prekomjerne regulacije za mala poduzeća. Programeri aplikacija dobit će nove prilike, male tvrtke dobit će veći pristup podacima relevantnim za poslovanje, a tržište online oglašavanja postat će pravednije, istaknuo je izvjestitelj Parlamentarnog odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Andreas Schwab (EPP, DE).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti