Europski parlament kreće u ozbiljnije reguliranje velikih internetskih platformi: Stajemo na kraj kršenju protumonopolskih pravila

Novi zakon stvara snažan mehanizam prethodne kontrole koji će se odnositi na udjelom najznačajnije subjekte na digitalnom tržištu kao što su Google, Apple, Meta, Microsoft, Amazon i Booking.

Martina Čizmić | 14.12.2021. / 11:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na plenarnom zasjedanju koje se održava u Strasbourgu, zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su o Izvješću o Aktu o digitalnim tržištima (DMA).  Podsjetimo, radi se o zakonodavnom prijedlogu kojim se regulira poslovanje velikih digitalnih platformi u Europskoj uniji, a kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

Europski zakon (Foto: Getty Images) Sve je spremno za okršaj EU i velikih tehnoloških tvrtki: Facebooku ni promjena imena neće pomoći da pobjegne od novih pravila

Još kao izvjestitelj za politiku tržišnog natjecanja u Odboru IMCO upozoravao sam na to da novčane kazne nisu dostatna sankcija za povredu pravila poslovanja jer ne odvraćaju digitalne gigante od opetovane zlouporabe dominantnog tržišnog položaja. Dokaz tome je i činjenica da je u razdoblju od 2017. Europska komisija u tri navrata izrekla Googleu kazne zbog kršenja protumonopolskih pravila Unije u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura. Međutim, očito se nekim subjektima više isplati plaćati visoke novčane kazne nego se uskladiti s europskim pravilima o tržišnom natjecanju. Takva praksa poslovanja nedopustiva je i njome sada stajemo na kraj, istaknuo je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol koji je sudjelovao u izradi izvješća.

Pojasnio je da je regulator do sada mogao reagirati tek nakon što digitalna platforma počini povredu tržišnog natjecanja. Novi zakon pak stvara snažan mehanizam prethodne kontrole koji će se odnositi na udjelom najznačajnije subjekte na digitalnom tržištu kao što su Google, Apple, Meta, Microsoft, Amazon i Booking.

Slika nije dostupna Europarlamentarci za korištenje umjetne inteligencije, ali ako ju ljudi kontroliraju i imaju završnu riječ

Do sad je bio problem što su velike digitalne platforme zloupotrebljavale dominantan položaj na tržištu i tako uvjetovale poslovanje manjim kompanijama. Na taj način sprječavale su inovacije. Ovim zakonom želimo i osnažiti europske digitalne platforme. Naime, od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda u ovom sektoru. Takva situacija postala je neodrživa. Također, ovim zakonom Europska unija postaje svjetski predvodnik u reguliranju poslovanja digitalnih platformi, baš kao što je to svojevremeno postala u zaštiti osobnih podataka, istaknuo je Sokol.

Inače, delegacija Europskog parlamenta, u čijem sastavu će biti i Sokol, sljedećeg tjedna putuje u Sjedinjene Američke Države gdje će američkim kolegama predstaviti ovaj zakonodavni akt.

Posjet hrvatske AI delegacije Bruxellesu - 4 Reguliranje umjetne inteligencije postaje vruće pitanje u EU, a ako brzo reagiraju i tvrtke iz Hrvatske mogle bi utjecati na buduću regulativu

Podsjetimo, u Europskom parlamentu radi se na nekoliko ključnih aktova koji bi trebali u budućnosti regulirati digitalne živote. Uz već spomenuti Akt o digitalnim tržištima, u izradi je i Akt o digitalnim uslugama, a priprema se i Akt o umjetnoj inteligenciji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti