Sve je spremno za okršaj EU i velikih tehnoloških tvrtki: Facebooku ni promjena imena neće pomoći da pobjegne od novih pravila

Novi zakon odnosit će se na važne subjekte na digitalnom tržištu i to na Google, Apple, Meta, Microsoft, Amazon i Booking.

Martina Čizmić | 23.11.2021. / 14:59

Europski zakon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Na izvanrednoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se danas održala u Strasbourgu, zastupnici su izglasali zakonodavno Izvješće o Aktu o digitalnim tržištima. Ovim zakonodavnim prijedlogom regulira se poslovanje velikih digitalnih platformi u Europskoj uniji.

Kako je nakon izglasavanja istaknuo izvjestitelj Andreas Schwab, ne žele da velike kompanije nastave s rastom, a da pri tome ne poboljšaju svoje poslovanje i u obzir uzmu europske potrošače i ekonomiju.

Slika nije dostupna EK kreće u rat protiv velikih digitalnih platformi kako bi zaštitila interese europskih potrošača

Jasno je da tržišna pravila natjecanja sama po sebi ne mogu riješiti sve probleme s kojima se suočavamo u kontekstu velikih tehnoloških tvrtki i njihove sposobnosti da postave pravila koristeći se nepoštenim poslovnim praksama. Akt o digitalnim tržištima će onemogućiti takvu praksu i poslati snažan signal svim potrošačima i tvrtkama na jedinstvenom tržištu - pravila zajednički postavljaju regulatori, ne privatne kompanije!, istaknuo je Schwab.

I predsjednica odbora Anna Cavazzini slaže se s takvim stavom te je dodala kako trenutno tek nekoliko velikih platformi i tehnoloških igrača svojim djelovanjem onemogućuje pojavu alternativnih poslovnih modela.

Često korisnici ne mogu slobodno birati između različitih servisa. S Aktom o digitalnim tržištima, EU prekida takvu apsolutnu dominanciju velikih online platformi u EU, rekla je Cavazzini.

Uredbom o digitalnim tržištima želimo europsko tržište učiniti pravednijim, konkurentnijim i inovativnijim za poslovanje, posebno za mala i srednja poduzeća. Do sad je situacija bila takva da su velike internetske platforme zloupotrebljavale svoj dominantan položaj na tržištu i na taj način uvjetovale poslovanje manjih europskih kompanija, a pravila tržišnog natjecanja nisu bila dostatna jer sankcije za kršenje pravila nisu bile pravodobne. Drugim riječima, regulator je do sad mogao reagirati tek nakon što digitalna platforma počini povredu tržišnog natjecanja, a kazne koje bi se pritom izricale ne bi spriječile platforme da opetovano krše europska pravila. Sada stvaramo snažan mehanizam prethodne kontrole najvećih digitalnih platformi od kojeg Facebook neće moći pobjeći niti unatoč promjeni naziv, objasnio je hrvatski europarlamentarac i član odbora Tomislav Sokol te istaknuo da će se novi zakon odnositi i na ostale važne subjekte na digitalnom tržištu i to na Google, Apple, Meta, Microsoft, Amazon i Booking.

Internetska trgovina (Foto: Getty Images) EK reformom digitalnog sektora želi modernizirati e-trgovinu i onemogućiti monopol velikih internetskih platformi

Još kao izvjestitelj europskih pučana za Mišljenje o politici tržišnog natjecanja upozorio sam da novčane kazne nisu dovoljna sankcija za povredu pravila poslovanja jer ne odvraćaju digitalne gigante od opetovanog kršenja pravila i daljnje zlouporabe dominantnog tržišnog položaja. To se posebice negativno odražavalo na poslovanje malih i srednjih poduzetnika u Europskoj uniji. Zato sada dajemo mogućnost da se pored novčanih, platforme sankcioniraju i strukturnim mjerama koje mogu uključivati i pravno ili funkcionalno razdvajanje ili pak sprječavanje akvizicija, napomenuo je Sokol.

Očito je da radimo dobar posao i da smo na pravom putu da osiguramo bolju zaštitu europskih potrošača i malih i srednjih poduzetnika u odnosu na samovolju velikih internetskih platformi, a to je vidljivo i iz snažnog lobiranja koje se proteklih mjeseci vršilo ne bismo li ublažili stroga pravila o njihovom poslovanju u Europskoj uniji, zaključio je Sokol. 

Facebook, Apple, Google, Amazon EU donosi nove propise koji bi mogli jako zakomplicirati rad velikih tehnoloških tvrtki

Akt o digitalnim tržištima u Europskom bi se parlamentu trebao naći u prosincu 2021. godine kad će biti stavljen na glasovanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti