Dok je Amerika okovana snijegom i ledom, u Europi se ruše temperaturni rekordi

Planet se već zagrijao za 1,1 Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsko doba i temperature će nastaviti rasti...

Hina | 04.01.2023. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Visoke temperature za siječanj ove su godine rekordne u brojnim zemljama diljem Europe, a nacionalni rekordi najviših temperatura potučeni su u osam zemalja.

Blaga zima vlada ove godine u Europi, no za razliku od nje Sjeverna Amerika u prosincu se suočila s oštrim zimskim olujama, koje su odnijele više od 60 ljudskih života.

Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija Klimatske katastrofe uzrokuju goleme financijske štete, ovo je 10 najvećih

S europske strane Atlantika zima je na početku godine blaga u mnogim dijelovima.

Temperature u Nizozemskoj, Lihtenštajnu, Litvi, Latviju, Češkoj, Poljskoj, Danskoj i Bjelorusiji bile su najviše zimi od početka mjerenja u tim državama.

U Varšavi, glavnom gradu Poljske, u nedjelju je izmjereno 18,9 Celzijevih stupnjeva, a u Španjolskoj 25,1, što je više od 10 stupnjeva iznad prosjeka.

Vrućina, ilustracija Sve je toplije: Ova europska zemlja oborila je vlastiti rekord prosječne godišnje temperature

Temperatura izmjerena u Varšavi 1. siječnja bila je četiri Celzijeva stupnja viša nego najviša temperatura u prosincu, a u Bjelorusiji je izmjereno 6,4 stupnja, što je 4,5 stupnja više od prethodnog rekorda.

U Španjolskoj su temperature izmjerene na samu Novu godinu u Bilbau bile jednake prosječnoj temperaturi u srpnju, a u Kataloniji, uključivo u glavnome gradu te pokrajine, Barceloni, vlasti su odredile štednju vode.

U Švicarskoj su temperature dosegnule 20 Celzijevih stupnjeva, a tako toplo vrijeme negativno utječe na skijašku sezonu u Alpama.

Ipak, nije baš posvuda u Europi toplo: hladne temperature i snijeg predviđeni su u dijelovima Skandinavije, a Moskvu za vikend očekuje -20 stupnjeva.

Zimsko nevrijeme u SAD-u - 5 Postoji li veza između zimskih oluja i globalnog zatopljenja?

Toplo vrijeme razlog je što je cvatnja biljaka nastupila ranije u poljskom gradu Szczecinu.

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK), Irska, Francuska i Španjolska proglasile su 2022. godinu najtoplijom od početka mjerenja.

U UK-u svaki mjesec u 2022. bio je topliji od prosjeka, a izuzetak je bio samo prosinac, u kojem je snijeg pao u mnogim dijelovima te zemlje, no i ondje je sada vrijeme blago i vlažnije.

Toplinski valovi postali su učestaliji i intenzivniji i traju dulje zbog klimatskih promjena kao posljedice ljudskih aktivnosti.

Ipak, zimske visoke temperature nemaju takav učinak kao ljetni toplinski valovi, koji mogu izazvati povećan broj smrti.

Alpe, ilustracije Srušeni rekordi u sjevernim Alpama: Ovako toplo prvog dana nove godine nikada nije bilo

Planet se već zagrijao za 1,1 Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsko doba i temperature će nastaviti rasti ako vlade diljem svijeta ne učine korake potrebne za smanjenje emisije stakleničkih plinova koji izazivaju globalno zatopljenje, naglašava BBC.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti