Sve je toplije: Ova europska zemlja oborila je vlastiti rekord prosječne godišnje temperature

I u ostatku Europe ljeto 2022. bilo je najtoplije dosad, priopćila je početkom rujna europska služba za klimatske promjene Copernicus.

Hina | 03.01.2023. / 08:17

Vrućina, ilustracija (Foto: Getty Images)

U Španjolskoj je 2022. bila najtoplija godina barem od 1916. kada su počela mjerenja, priopćila je u ponedjeljak nacionalna meteorološka agencija (AEMET).

Godina 2022. bila je najtoplija u Španjolskoj barem od 1916., objavila je agencija na Twitteru. To je "prvi put da je prosječna godišnja temperatura prešla 15 Celzijevih stupnjeva" i dosegnula gotovo 15,5 stupnjeva.

Vrućina Stručnjaci sve zabrinutiji: Svijetu prijeti "tihi ubojica" koji bi do kraja stoljeća mogao ubijati više ljudi nego rak

Sve do 2011. temperatura nije premašila 14,5 stupnjeva. Nakon toga to se dogodilo pet puta, dodao je AEMET.

Poslije 2022. dvije najtoplije godine su bile 2017. i 2020.

Španjolsku je, kao i dio Europe, u ljeto 2022. zahvatilo nekoliko toplinskih valova obilježenih požarima, prekomjernom smrtnosti i većom sušom.

Prvi put su dva uzastopna godišnja doba u istoj godini (ljeto i jesen) bila najtoplija u nizu, istaknuo je AEMET u privremenom izvješću 21. prosinca.

Podmorje Podvodna "paklena" vrućina uništava koralje u Sredozemlju

Smrt gotovo 4744 osobe u Španjolskoj može se pripisati vrućini koja je vladala u ljeto 2022., pokazuje procjena prekomjerne smrtnosti koju je objavio Institut za javno zdravlje.

U požarima u Španjolskoj 2022. izgorjelo je više od 300.000 hektara, što je najviše od početka mjerenja 2000., navodi Europski sustav za informiranje o šumskim požarima (EFFIS).

S obzirom na količinu kiše izmjerenu do 15. prosinca, može se reći da je to bila treća najsušnija godina u povijesnom nizu, ističe AEMET u izvješću.

Iznimno toplo vrijeme nastavlja se i u 2023., s obzirom na to da je na Novu godinu izmjerena rekordno visoka temperatura u nekoliko gradova na sjeveru zemlje. Tako je u Bilbau izmjeren 25,1 Celzijev stupanj, što je najviša temperatura u siječnju dosad zabilježena.

Slika nije dostupna Ekstremne vrućine prijete: Nastavi li se ovaj trend brojni će dijelovi Zemlje postati opasni za život

I u ostatku Europe ljeto 2022. bilo je najtoplije dosad, priopćila je početkom rujna europska služba za klimatske promjene Copernicus.

Najmanje je 15.000 smrti izravno povezano s velikim toplinskim valovima koji su ljetos zahvatili kontinent, pokazuje nepotpuna procjena koju je početkom studenog objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Stručnjaci misle da je sve češća pojava toplinskih valova izravna posljedica klimatske krize jer emisije stakleničkih plinova povećavaju njihov intenzitet, trajanje i učestalost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti