Doktor Google pomaže u pandemiji: Analizom najčešćih pretraga na Googleu liječnici bi mogli otkriti gdje bi moglo biti sljedeće žarište epidemije?

Znanstvenici su se dosjetili kako iskoristiti činjenicu da Google zna sve i okrenuti to u svoju, ali i našu korist.

Martina Čizmić | 07.04.2020. / 11:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da nas Google sve špijunira i prati što radimo, nije novost. Čak su i objavili podatke o tome koliko se koje države pridržavaju mjera izolacije na temelju kretanja naših mobilnih uređaja. No kad tu Googleovu naviku znanstvenici odluče iskoristiti i špijunirati Google, stvari postaju zanimljive.

Slika nije dostupna Google objavio podatke koliko se Hrvatska promijenila zbog korone: Samo jednu stvar radimo više

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Harvard i Sveučilišta College iz Londona, odlučili su se poslužiti Googleovim podacima o trendovima pretraživanja kako bi otkrili u kojim bi dijelovima svijeta moglo doći do izbijanja zaraze koronavirusom.

Kako je u kolumni u New York Timesu opisao ekonomist i analitičar Seth Stephens-Davidowitz, takva bi tehnika mogla pomoći sustavima javnog zdravstva da bolje prate pandemiju koronavirusa, predviđaju je i upravljaju njome.

Konkretno govoreći, znanstvenici su pronašli povezanost između pretraga poput "ne osjećam miris" i epidemije koronavirusa u pojedinim zemljama. Stephens-Davidowitz istaknuo je kako je upravo to bio najčešći upit na Googleu u New Yorku, New Jerseyju, Louisiani i Michiganu, saveznim državama u kojima trenutačno hara epidemija koronavirusa. Dodatna analiza mogla bi zdravstvenim radnicima pomoći da bolje planiraju mjere za obuzdavanje epidemije, pogotovo u zemljama u kojima su javno dostupni podaci nepotpuni.

Ali ne samo to, praćenjem pojmova koji se pretražuju znanstvenici mogu čak i zamijetiti simptome bolesti koji dosad nisu bili prijavljivani ili zabilježeni.

Iako nisam medicinski stručnjak, motivirali su me profesor Gans i drugi da istražim mogu li pretraživanja na Googleu otkriti simptome Covid-19 koji još nisu prijavljeni. Mislim da sam otkrio kandidata koji bi mogao biti ključan za, barem mali broj pacijenata, ističe Stephens-Davidowitz.

Pojašnjava kako je analizom pretraga utvrdio da se najčešće pretražuju tri, sad već dobro poznata, simptoma - gubitak osjeta mirisa, vrućica i groznica. Uz to se često pojavljuju i začepljen nos te proljev.

No iznenadilo ga je da se u kombinaciji s tim simptomima pojavljuje i pretraživanje za bol u očima. U posljednja dva tjedna upravo se taj simptom sve češće pojavljuje u pretragama korisnika iz saveznih država koje bilježe najveći broj zaraženih koronavirusom.

Znači li to da je bol u očima simptom Covid-19? Ne nužno. Postoje i drugi razlozi zašto bi ljudi u tim državama pretraživali pojam 'boli u očima', piše Stephens-Davidowitz i dodaje kako zasad nema konkretnog boljeg objašnjenja za porast takvog pretraživanja osim onog u vezi s Covid-19.

Mislim da podaci iz pretraživanja sugeriraju da je bol u očima jedan od simptoma bolesti. No moguće je da se pojavljuje samo kod manjeg broja pacijenata Covid-19. Unatoč tome, liječnici bi trebali pobliže promotriti povezanost između Covid-19 i bolova u očima, ističe Stephens-Davidowitz.

Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti