Google objavio podatke koliko se Hrvatska promijenila zbog korone: Samo jednu stvar radimo više

Rezultati su jednaki za sve županije u Hrvatskoj, a jedini pozitivan rezultat u odnosu na "normalno stanje" jest broj korisnika koji su ostali doma, a koji je povećan za 15 posto.

Martina Čizmić | 03.04.2020. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je u četvrtak objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjili posjeti trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u ožujku, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje koronavirusa.

Googleova analiza podataka o lokaciji milijardi korisnika pametnih telefona najveći je set podataka dostupan zdravstvenim vlastima o tome poštuju li ljudi mjere karantene.

Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama podzemnoj željeznici, autobusnim ili željezničkim postajama, trgovinama i drugim mjestima unutar razdoblja od pet tjedana, ranije ove godine.

Za neke države poput Sjedinjenih Država Google je objavio i regionalne podatke.

Podatke je s nevladinim istraživačima u nekoliko država podijelio i Facebook, koji, kao i Google, ima nekoliko milijardi korisnika. No ta društvena mreža nije ih objavila javno.

Koronavirus je diljem svijeta zarazio više od milijun ljudi, a od bolesti Covid-19, prema podacima Reutersa, preminule su 52 tisuće ljudi.

Epidemiolozi ističu kako bi analiza kretanja po dobi, prihodima i drugim demografskim podacima mogla prilagoditi obraćanja vlasti javnosti.

Google, koji prikuplja demografske podatke tijekom korištenja svojih usluga, tvrdi da ne izvještava o demografskim podacima, no da je otvoren za pružanje dodatnih informacija u narednim izvještajima.

Ovi izvještaji razvijeni su kako bi bili od pomoći, a da poštuju naše stroge protokole i politike oko privatnosti, napisale su doktorica Karen DeSalvo, čelnica Googlea za zdravlje, te Jen Fitzpatrick, potpredsjednica Google Gea, u objavi na blogu.

Google ističe kako je objavio izvještaje da bi izbjegao bilo kakve nejasnoće o tome što predaje vlastima, u vrijeme dok svijetom traje rasprava o ravnoteži između privatnosti i potencijala korištenja tehnologija za borbu protiv koronavirusa.

Države poput Kine, Singapura i Južne Koreje od svojih državljana traže da koriste aplikacije i druge tehnologije kako bi kontrolirali njihovo poštivanje karantene, no aktivisti tvrde kako to može ugroziti njihove individualne slobode.

Googleovi izvještaji koriste podatke od korisnika koji su omogućili „povijest lokacija“ na svojim mobitelima. Korporacija naglašava kako je usvojila tehnološke mjere koje osiguravaju da se u izvještajima ne može identificirati niti jedan pojedinac.

Tvrtka nije htjela otkriti je li primila ikakav pravni zahtjev za detaljnijim informacijama radi borbe protiv širenja zaraze.

Hrvati su ostali doma

Prema Googleovim podacima, u Hrvatskoj je nakon 8. ožujka zabilježen velik pad broja posjeta mjestima poput restorana, kafića i trgovačkih centara. I to za čak 82 posto. Vidljiv je pad posjeta trgovinama i ljekarnama za 52 posto, a parkovima za 45 posto.

Socijalno distanciranje i rad od kuće utjecali su na pad broja korisnika javnog prijevoza za čak 74 posto, a čak 50 posto tvrtki preselilo je svoje poslovanje na kućne urede.

Rezultati su jednaki za sve županije u Hrvatskoj, a jedini pozitivan rezultat u odnosu na "normalno stanje" jest broj korisnika koji su ostali doma, a koji je povećan za 15 posto.

(Hina/M.Č.)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti