Domaća tvrtka osvojila uglednu nagradu za dizajn za svoju punionicu za električna vozila

Za izradu P2 punionice korišteni su samo aluminij i nehrđajući čelik, bez plastika i boja.

Martina Čizmić | 20.04.2023. / 08:49

Punionica Stekerr P2 (Foto: Adriateh)

Sa sve većim brojem električnih automobila na našim cestama, pojavljuje se potreba i za sve boljom infrastrukturom za punjenje tih istih automobila. I dok se broj javnih punionica povećava, postavlja se pitanje hoće li one biti dovoljne u budućnosti, kad električni automobili postanu uobičajena pojava na cesti? 

Domaća tvrtka Adriateh osmislila je punionicu električnih vozila Stekerr P2 koja je integrirana u rasvjetni stup, a za svoj dizajn dobili su nagradu na međunarodnoj dodjeli nagrada International Forum (iF) Design Award 2023. 

Kako su istaknuli, Stekerr P2 predstavlja besprimjernu integraciju punionice i rasvjetnog stupa, a izvrsnost dizajna prepoznata je i u međunarodnoj konkurenciji s više od 11.000 prijava iz 57 zemalja.

Potražnja za punionicama električnih vozila je globalna, a jedan od izazova je osigurati izvor energije za rad punionice na prostorno zahtjevnim područjima, komentirao je Zoran Švraka, član uprave tvrtke Adriateh i dizajner nagrađene punionice.

Naš proizvod je funkcionalna integracija punionice električnih vozila i rasvjetnog stupa. Koristi postojeću električnu mrežu za AC napajanje i LED rasvjetu. Praktičan je za korištenje i lako se može ugraditi na privatne i javne površine, na parkirališta ili ulice, naglasio je Švraka.

P2 punionica je dizajnirana i proizvedena u razvojno-istraživačkom centru Adriateha, a za konstrukciju su korišteni samo aluminij i nehrđajući čelik, bez plastika i boja. Snaga punjenja je dostupna u rasponu od 1,4 do 22 kW, a uređaj dolazi s dinamičkim upravljanjem snage i kompatibilan je sa svim vozilima s Tip2 priključkom.

Za razliku od sličnih punionica integriranih na rasvjetnu infrastrukturu, naš uređaj svoje funkcije može obavljati neovisno. U praksi to znači da svoj električni automobil možete puniti neovisno o tome radi li rasvjeta ili ne, dodao je Damir Živković, voditelj odjela EV punionica u Adriatehu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti