Domišljata dizajnerica napravila 100 posto biorazgradivu zaštitnu masku, iz koje kad je odbacite može izrasti i cvijeće

Grafička dizajnerica iz Utrechta u Nizozemskoj došla je na zanimljivu ideju, napraviti 100 posto biorazgradive zaštitne maske, koje se nakon uporabe koriste za sadnju biljaka.

Branimir Vorša | 08.03.2021. / 16:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Marianne de Groot-Pons dosjetljiva je nizozemska grafička dizajnerica koja je osmislila 100 posto biorazgradivu zaštitnu masku koja sadrži sjemenke cvijeća tako da su nakon uporabe i odbacivanja te maske zapravo spremne za sadnju.

Sve ove godine kako radim kao grafička dizajnerica koristila sam toliko prirodnih resursa kako bih mogla crtati (pogotovo papira) pa sam joj odlučila nešto i vratiti. Tjednima sam radila na plavim potrošnim maskama, koje se odbacuju po ulicama i jednog jutra sam se probudila s idejom o biorazgradivoj zaštitnoj maski koja na sebi ima sjemenke cvijeća. Na taj način zemlja ostaje sretna, zajedno s pčelama, prirodom i ljudima. Prodajem masku pod nazivom Marie Bee Bloom i svijet će procvjetati, kaže Groot-Pons.

No najbitnija pitanja su koliko zaštite zapravo ta maska nudi i je li prošla provjere, a odgovor na ta pitanja je da pruža jednaku zaštitu kao bilo koja druga zaštitna maska kućne izrade. To znači da ako se koristi u kombinaciji s još jednom maskom, razina zaštite bit će još i veća.

Materijal od kojeg je napravljena je rižin papir a u njemu se nalaze sjemenke cvijeća koje su vidljive na maski, a proizvodi se u maloj radionici u Nizozemskoj.

Isto tako, umjesto gumica, ima tanke i mekane niti napravljene od ovčje vune. Sjemenske u maski su zalijepljene posebnim ljepilom koje se dobiva iz vode i krumpirovog škroba. Čak je i logo na maski ispisan biorazgradivom tintom.

Za najbolji rezultat, te je maske najbolje zakopati u vrt ili u veću teglu, no ako je odbacite u smeće, samo će istrunuti, no dok dođu do deponija otpada, vjerojatno će izgubiti sposobnost da iz njih izraste novo cvijeće.

Izvor: Tekdeeps

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti