Donna Strickland tek je treća žena u povijesti koja je dobila Nobela: "Znanstvena zajednica mora se osvijestiti"

U 112 godina dugoj povijesti Nobelove nagrade za fiziku, samo su Marie Curie 1903. i Maria Goeppert Mayer 1963. dobile nagradu prije Strickland.

Branimir Vorša | 03.10.2018. / 15:11

Donna Strickland (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kada je kanadsko-američka znanstvenica Donna Strickland u utorak ujutro primila telefonski poziv u kojemu je saznala da je upravo postala nobelovka, nije mogla skriti iznenađenje.

Ne samo da je dobila najprestižniju nagradu u znanosti, za svoj pionirski rad na razvoju lasera, nego je saznala i da je tek treća žena u povijesti s Nobelom za fiziku.

To je sve? Mislila sam da ih je više, prva je znanstveničina reakcija. Počašćena sam što sam među njima.

U 112 godina dugoj povijesti Nobelove nagrade za fiziku, samo su je Marie Curie 1903. i Maria Goeppert Mayer 1963. dobile prije nje.

Žene su odlični istraživači na mnogim poljima znanosti, kaže Roisin Owens, biokemijska inženjerka na sveučilištu u Cambridgeu.

Iako je povijesno točno da je nekada bilo mnogo manje žena u znanosti, dodaje Owens, sada se znanstvena zajednica mora ''osvijestiti'' da se demografija izmijeni.

Jessica Wade, znanstvenica na odjelu za fiziku Kraljevskog koledža u Londonu, zasićena je činjenicom da se žene u znanosti zanemaruje, pa je prošle godine o znanstvenicama napisala 270 članaka na Wikipediji.

Priznaje da je znanstvena zajednica napredovala kada je posrijedi smanjenje razlika među spolovima, "ali je daleko od bilo kakve jednakosti".

Još uvijek je mnogo suvremenih političara i društvenih medija koji propagiraju staromodne seksističke poglede, kaže Wade.

Na primjer, CERN je u ponedjeljak prekinuo suradnju s talijanskim znanstvenikom koji je rekao da je fizika samo za muškarce i optužio žene da dobivaju mjesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti spolova.

Za Patriciju Rankin, fizičarku sa sveučilišta u Coloradu, suspenzija talijanskog znanstvenika Alessandra Strumije primjer je promjena koje se događaju u borbi protiv seksizma u znanosti, ali i dodaje da su pred znanstvenicima još mnoge prepreke koje treba prevladati.

Švedska akademija znanosti potiče ljude da što više nominiraju znanstvenice za Nobelovu nagradu "jer ne želi da im itko promakne".

Nagrade vode u nove nagrade. Nominiranje znanstvenica važan je način da ih promoviraju žene u znanosti, rekla je fizičarka Jennifer Curtis s Tehnološkog instituta u Georgiji, a zasluženo priznanje za Strickland smatra "fantastičnim". (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti