Doznajemo koliko je Hrvata instaliralo aplikaciju Stop COVID-19 tjedan dana nakon što je objavljena

Tjedan dana nakon što je aplikacija Stop COVID-19 objavljena, na svoje ju je mobitele instaliralo svega 35.676 osoba. Dosad nitko od njih nije dobio obavijest da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

S. Ve. | 03.08.2020. / 13:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije točno tjedan dana predstavljena je službena aplikacija Stop COVID-19 koja onome tko ju instalira omogućava da dobije obavijest ako je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom. No unatoč javnom predstavljanju i pozivu korisnicima da je instaliraju, aplikaciju je dosad na svoje uređaje instaliralo 35.676 građana. 

Među njima je, naravno, znatno više korisnika Androida (28.012) u odnosu na korisnike iOS uređaja (7664). Kako je udio korisnika Androida oko 88 posto, čini se čak da su korisnici iPhonea bili nešto zainteresiraniji za ovu aplikaciju. 

Međutim, ako uzmemo u obzir da je 2019. u Hrvatskoj bilo nešto više od 4,4 milijuna korisnika mobitela, postotak onih koji su instalirali aplikaciju Stop COVID-19 prilično je malen. 

U APIS-u doznajemo da dosad nitko od onih koji su instalirali aplikaciju nije prijavio da je u međuvremenu dobio pozitivan nalaz niti je podijelio svoje "ključeve". Naime, aplikacija funkcionira tako da bilježi kontakt s mobitelima koji je također imaju uključenu, i to duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra. U slučaju da korisnik dobije pozitivan nalaz na koronavirus, može putem aplikacije anonimno poslati obavijest koju potom na svoj mobitel dobivaju svi koji su bili s njim na toj udaljenosti i u tom razdoblju. 

Zanimljivo je da uključena aplikacija razmjenjuje "ključeve" i s inozemnim aplikacijama koje koriste državljani još nekih europskih zemalja, no neće o kontaktu sa zaraženim obavijestiti osobu iz druge države. 

Zasad kompatibilnu aplikaciju imaju i Austrija, Italija, Latvija, Danska, Poljska, Irska i Njemačka, međutim prekogranična interoperabilnost ovih aplikacija na području EU-a još nije uspostavljena. Kako objašnjavaju iz APIS-a, Europska komisija radi na implementaciji tehničke točke - tzv. Federated Gateway, preko koje će nacionalni poslužitelji aplikacija moći razmjenjivati "zaražene ključeve" i tako omogućiti obavještavanje o izloženosti zarazi i osobama koje su (bile) u inozemstvu.

Drugim riječima, u slučaju da ste bili u kontaktu s, primjerice, zaraženim turistom iz Njemačke, na vaš mobitel (još) neće stići obavijest njegove aplikacije, iako je kontakt uredno zabilježen. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti