Drama u Snapchatu: Platili su mu milijardu kuna za 'šutnju'

Reggie Brown tvrdio je kako je ideja samouništivih poruka njegova – tužio je Snapchat te je s kompanijom potpisao nagodbu teško skoro 158 milijuna dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.02.2017. / 08:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Snap je ovog tjedna i službeno najavio izlazak na burzu te će, uz procijenjenu vrijednost od oko 25 milijardi dolara, suosnivači ovi kompanije Evan Spiegel i Bobby Murphy postati milijarderi. No, dokumenti o poslovanju kompanije koje je Snap morao predati regulatornim tijelima prije IPO-a otkrivaju kako je ova kompanija platila skoro 158 milijuna dolara – što je više od milijardu kuna, Reggieu Brownu koji je prije nekoliko godina podnio tužbu protiv Spiegela i Murphyja u kojoj je tvrdio da je ideja o Snapchatu zapravo njegova. Brown je tvrdio kako je ideju o slanju poruka koje će nestati s primateljevih telefona podijelio s (bivšim) prijateljem Spiegelom, dok je Murphy bio zadužen za programiranje. Njih trojica pokrenuli su Snapchat koji je postao veliki hit te ovu aplikaciju koriste stotine milijuna ljudi, no sve zasluge za Snapchat danas pripadaju samo Spiegelu i Murphyju, dok je Brown izbačen iz kompanije.

Iako tvrdio da je ideja njegova, Brown nije dobio nikakvu kompenzaciju niti udio u kompaniji, zbog čega je početkom 2013. podigao tužbu protiv njih dvojice – godinu i pol nakon toga potpisali su nagodbu, no sve do sada nije bio poznat iznos koji je Brown dobio, a prema nagodbi, isplaćeno mu je 50 milijuna dolara 2014., dok je prošle godine dobio još 107,5 milijuna. Dakle, Brown je dobio skoro 158 milijuna dolara za, kako su to napomenuli na Business Insideru, 'šutnju', a s ovom cifrom mogu biti zadovoljne obje strane jer je Brown u tužbi tražio čak 500 milijuna dolara.

Inače, ovaj slučaj podsjeća na Facebook i dobro poznatu tužbu Winklevoss blizanaca protiv Marka Zuckerberga u kojoj su tvrdili kako je ideja o Facebooku njihova, a na kraju je postignuta nagodba te je braći isplaćeno 65 milijuna dolara dok se Zuckerbergovo bogatstvo mjeri u desecima milijardi dolara te je na dobrom putu da jednog dana postane najbogatija osoba na svijetu.

Izvor: Tech Crunche
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti