Druga generacija EIT Climate-KIC Croatia akceleratora spremna je sačuvati prirodu te unaprijediti ljudski život i zdravlje

Predstavljeni su startupovi druge generacije EIT Climate-KIC Croatia akceleratora – programa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojeg u Hrvatskoj provodi ZICER – Zagrebački inovacijski centar. Nastavi čitati i doznaj koja će rješenja naš svijet učiniti boljim mjestom za život

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2020. / 16:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon uspješno provedenog prošlogodišnjeg prvog ciklusa, kroz koji je šest klimatski orijentiranih startupova razvijalo inovativna klimatski orijentirana rješenja, danas je kroz virtualni događaj predstavljena nova hrvatska generacija EIT Climate-KIC akceleratora.

EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Na svečanom predstavljanju nove generacije imali smo priliku upoznati 5 + 1 cleantech startupova čiji su klimatski orijentirani projekti kroz tri selekcijska kruga i u iznimno jakoj konkurenciji izabrani kao najperspektivniji. Razvojem svojih inovativnih proizvoda oni će aktivno sudjelovati u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni.

Pet izabranih timova kroz program će primiti financijsku potporu u kumulativnom iznosu od 120.000 eura, izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje. Novitet novoga ciklusa je taj da selektirani timovi kroz prvi mjesec provedbe projekta svojim radom i angažmanom moraju zadovoljiti dodatne uvjete. U slučaju neostvarenja zadataka, EIT Climate-KIC zadržava pravo njihovog eliminiranja, a mjesto zauzima tim koji je kroz selekciju izabran kao šestoplasirani, odnosno rezervni tim. To pojašnjava 5 + 1 sintagmu.

Nakon nekoliko uspješno provedenih generacija akceleracijskih programa za startupove, sada sa sigurnošću mogu reći da je kombinacija edukacija, mentorskog vođenja, povezivanja s drugim startupovima i investitorima te financijska podrška koja sve to prati dobra formula koja rezultira uspjehom. To se pokazalo i tijekom ove krize koja traje šest posljednjih tjedana. Startupovi iz ZICER-a pokazali su agilnost i kreativnost u rješavanju problema. Zato se veselim i novoj generaciji koja rješava aktualne klimatske izazove. Sretno svima u rješavanju izazova i provedbi programa – poručila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Ove godine EIT Climate-KIC akceleracijski program fokusiran je na startupove u zrelijoj razvojnoj fazi. Konkurencija za ulazak u program bila je jaka. Izabrani su najbolji od najboljih. Očekivanja koja se pred njih stavljaju su velika. Siguran sam kako će ih i zadovoljiti! Sve startupove koji su ušli u program i do sada smo imali priliku pratiti. Temeljem toga mogu reći kako se u radu selektiranih timova vidi kontinuirani napredak. Dio timova je sudjelovao u našem lanjskom EIT Climate-KIC akceleratoru. Oni su iz prve i druge ušli u drugu i treću razvojnu fazu, a imamo i tim koji će, nakon što je proizvod razvio kroz Startup Factory predakceleracijski program, kroz novi ciklus klimatskog akceleratora ubrzano nastaviti prema zacrtanome cilju. – rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Prošle godine kroz ovaj akcereracijski program uz znanja stekli smo izuzetno korisna poznanstva i suradnje. No ono što bih htio naglasiti, što je možda i najvažnije, stekli smo veliki broj iskrenih i dobronamjernih prijatelja koji dijele naš entuzijazam za zajedničkim djelovanjem kroz koje se naš svijet može promijeniti nabolje, kroz koje možemo sačuvati prirodu i okoliš, a istovremeno unaprijediti ljudski život i zdravlje. – kaže Marko Vinceković, osnivač startupa Makabi Agritech koji je ove godine rezervni tim klimatskog akceleracijskog programa.

Timovi EIT Climate-KIC Croatia akceleratora 2020. 

U trećoj razvojnoj fazi nalaze se tri startupa koja će za razvoj ostvariti svaki po 30 000 eura bespovratnih sredstava:

Ascalia - sustav za jednostavnu digitalizaciju u industriji koji omogućava proizvodnim postrojenjima da uz minimalnu investiciju i bez poremećaja u radu dobe detaljan uvid u rad svog postrojenja, započnu optimizaciju rada i utroška energije i sirovih resursa. Koristeći ovo rješenje tvornice dobivaju na dlanu uvid u stanje proizvodnje i strojeva, mogu analizirati i optimizirati utrošak energije i resursa te znati da dolazi vrijeme za popravak strojeva prije nego se strojevi pokvare.

Miret - ekološke tenisice koje se bore protiv velikog negativnog utjecaja plastične i kožne obuće na naš okoliš i na prirodu. Svaki par MIRET eko tenisica zamjenjuje oko 1 kg plastičnih i kožnih materijala koji su dokazano toksični za prirodu. Svojim aktivnostima MIRET potiče društvo na osvještavanje i na pro-aktivnost u borbi za zeleniju budućnost, a to radi tako da nudi realnu ekološku alternativu standardnim masovno korištenim proizvodima.

VeeMee - prva hrvatska digitalna platforma u poljoprivrednom i trgovačkom sektoru na kojoj potrošači mogu saznati sve o podrijetlu proizvoda koje kupuju. Transparentna informacija o navedenom, u pozadini nadograđuje niz različitih procesa koje daju rezultat primjenjiv u razvoju novih aplikacija. Tehnologija i procesi su iskoristivi u poboljšanju sigurnosti i sljedivosti hrane, organiziranja proizvodnje hrane te smanjenju otpada hrane i CO2e.

U drugoj razvojnoj fazi nalaze se dva startupa koja će za razvoj ostvariti svaki po 15 000 eura bespovratnih sredstava:

In silico – usluga Cloud Towing Tank pruža mogućnost brzog i jednostavnog korištenja kompleksnih proračuna računalne dinamike fluida u svrhu smanjenja potrošnje goriva postojećih i tek projektiranih brodova. Radi se o proračunima koji su najčešće teško dostupni većini manjih brodovlasnika i projektantskih ureda. Cilj ovog projekta je demokratizacija ove usluge, što će omogućiti njeno korištenje u većem postotku industrije brodarstva. Korištenjem računalne dinamike fluida potrošnja goriva se može smanjiti i do 15 %, što ima velik utjecaj i na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Brodarska industrija je odgovorna za emisiju oko 2 milijarde tona ugljičnog dioksida godišnje - rješenje ovog startupa omogućuje smanjenje ove brojke.

NuoTwo - projekt koji se bavi razvojem pametnih (smart) aktivnih panela koji upijaju CO2 i CH4 (metan) iz okolnog zraka i pretvaraju ga u svježi zrak i biomasu. Prednosti panela koje krajnji korisik dobiva su osvježeni radni prostor s manje patogena i smanjenje troškova grijanja i hlađenja te (budućeg) oporezivanja ugljičnih emisija. Ipak, najveća prednost NuoTwo panela je što svojim mehanizmom odstranjuje višak CO2 i metana iz atmosfere te time pridonosi ublažavanju negativnih učinaka klimatskih promjena kao što su podizanje globalne temperature te acidifikacije mora.

U slučaju da neki od izabranih startupova kroz prvih mjesec dana provedbe programa ne ispuni sve preliminarne zadatke, njegovo mjesto zauzima Makabi Agritech:

Makabi Agritech - mikrokapsulom s 3 u 1 efektom istovremeno se provodi ishrana, zaštita biljnih kultura te je programirano i podešeno otpuštanje bioaktivnih komponenata u točno određenim vremenskim intervalima kada je to biljnoj kulturi najpotrebnije. Korištenjem MAKABI mikrokapsula ne utječemo negativno na prirodu, nema opasnosti tijekom aplikacije formulacija u poljoprivrednoj proizvodnji jer su nastale procesom i principom zelene kemije, gdje su sve bioaktivne komponente uzete iz prirode i ponovno vraćene na bezopasan način. Konačni proizvod je biofunkcionalna hrana koja je bogata aktivnim komponenata koji imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje i život.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti