Drugi pokušaj: EU ponovno dijeli novac za besplatni internet u manjim sredinama

Europska komisija garantira barem 15 vaučera za svaku zemlju članicu. Jedinice lokalne uprave samo se moraju prijaviti.

Martina Čizmić | 06.11.2018. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je u lipnju, zbog softverske pogreške, spektakularno propao pokušaj da jedinice lokalne uprave diljem Europe uhvate nešto europskog novca i dovedu besplatni bežični internet u svoj kutak svijeta, sve je spremno za drugi pokušaj.

Kako su objavili iz Europske komisije, 7. studenog ponovno će se otvoriti natječaj na kojem će se podijeliti novac za izgradnju besplatnih Wi-Fi hotspotova na javnim prostorima.

Natječaj je, podsjetimo, otvoren za sve jedinice lokalne samouprave ili grupe jedinica te će biti otvoren do 9. studenog u 17 sati.

U ponudi je 120 millijuna eura za osam tisuća lokalnih jedinica diljem EU do 2020. godine.

Iz Komisije ističu kako su ispravili sve pogreške koje su se prethodno pojavljivale te će proces prijave biti veoma jednostavan i u potpunosti online. Dovoljno je registrirati se na portalu WiFi4EU (prije početka natječaja 7. studenog), nakon čega se lokalne jedinice mogu prijaviti za vaučere u iznosu od 15 tisuća eura jednim klikom.

Da je interes za ovakvim načinom sufinanciranja uvođenja besplatnog bežičnog interneta u javni prostor izuzetan, najbolje govori činjenica da je više od petina lokalnih jedinica iz cijele Europe već registrirana na portalu i spremna za prijavljivanje na natječaj za vaučere.

Podsjetimo, lokalne će jedinice pomoću vaučera moći izgraditi Wi-Fi hotspotove na javnim mjestima kao što su vijećnice, knjižnice, muzeji, parkovi ili trgovi. Komisija će vaučere dodijeljivati po principu "tko prvi, njegova djevojka", a ima ih za ukupno 2800 lokalnih jedinica. Komisija jamči da će svaka zemlja članica dobiti barem 15 vaučera, pa će građani barem 15 lokalnih jedinica u Hrvatskoj dobiti besplatni internet u svojim gradovima, mjestima ili selima. Naravno, neće ih dobiti lokalne jedinice koje već imaju besplatan bežični internet na javnim površinama, već će se prednost davati onim jedinicama koje još nemaju takvu uslugu.

Ovakva će se praksa podjele vaučera nastaviti još tri puta, pa lokalne jedinice koje trenutno nisu spremne još imaju priliku uhvatiti europski novac u sljedeće dvije godine.

Građani će moći u potpunosti uživati u besplatnom internetu jer projekt WiFi4EU garantira da se na njihovim mrežama neće prikazivati nikakvi oglasi ni prikupljati osobni podaci.

Bit će zanimljivo vidjeti koje će lokalne jedinice u Hrvatskoj prihvatiti izazov i prijaviti se na natječaj WiFi4EU.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti