Društvene mreže ipak nemaju negativan utjecaj na tinejdžere?

Rezultati dugogodišnjeg istraživanja ukazuju na neke probleme s prijašnjim proučavanjima utjecaja društvenih mreža na tinejdžere.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2019. / 15:35

Tinejdžeri na pametnom telefonu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Često možemo čitati upozorenja stručnjaka i psihologa te rezultate nekih istraživanja koja povezuju korištenje društvenih mreža i depresije kod tinejdžera. No imaju li Facebook, Instagram, Snapachat i druge mreže zaista tako negativan utjecaj na mlade – rezultati novog istraživanja koje su proveli znanstvenici s Oxforda pokazuju drukčije rezultate. Andrew Przybylski i Amy Orben, koji su analizirali podatke skupljene tijekom osam godina nad 12 tisuća tinejdžera smatraju da druga istraživanja nisu bila dovoljno dobro napravljena jer nije uzeta u obzir jedna važna stvar, a to je da su tinejdžeri upravo zato što su bili depresivni više koristili društvene mreže.

Dakle, Facebook i druge mreže nisu razlog njihove depresije, već su ih možda samo više koristili upravo zato što su depresivni. Za dobivanje konkretnih informacija koje bi mogle pomoći u prepoznavanju ovog problema znanstvenici su od tehnoloških kompanija zatražili dijeljenje podataka o korištenju društvenih mreža koji bi se mogli analizirati, a kakvi trenutačno nisu dostupni.

Przybylski i Orben na temelju navedenih rezultata tvrde da 99,75 posto osobnog zadovoljstva i sreće u životu nema nikakve veze s korištenjem društvenih mreža, odnosno one utječu na manje od 1 posto dobrobiti tinejdžera. Kod mladih bi trebalo istražiti rizike i određene negativne efekte koje društvene mreže mogu imati na njih, kao i proučiti druge faktore koji mogu utjecati na njihovu sreću.

Pedijatar Max Davie ovo je istraživanje nazvao prvim malim korakom u istraživanju utjecaja društvenih mreža, no za BBC je komentirao kako postoje brojni drugi izazovi koje bi trebalo istražiti vezano za korištenje ekrana, a s tim u vezi i društvenih mreža, poput toga koliki je utjecaj vremena koje se provodi s telefonima i računalima na druge važne aktivnosti poput spavanja, vježbanja i druženja s prijateljima i obitelji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti