"Duh je izašao iz boce": Teroristi bi se uskoro mogli dokopati strašnog oružja!

Više nije pitanje hoće li se teroristi dokopati robota ubojica, već kada, a neki vojni izvještaji govore da bi to moglo biti u bliskoj budućnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2017. / 08:29

Umjetna inteligencija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Brojni znanstvenici i stručnjaci za robotiku i umjetnu inteligenciju već neko vrijeme upozoravaju kako se mora zaustaviti razvoj tzv. robota ubojica koji će sami i bez ljudske kontrole donositi odluke o metama koje će napadati. Takvi roboti, pogotovo ako se otmu kontroli, mogli bi napasti i ubijati civile, uništiti infrastrukturu, odnosno mogli bi se okrenuti protiv "svojih" vojnika i raditi što god žele. Iako vojske najvećih zemalja već razvijaju ovakve robote, trenutno puno veći problem predstavlja mogućnost da takva tehnologija i roboti kojima upravlja umjetna inteligencija završe u krivim rukama, odnosno ako ih se dokopaju teroristi.

Nažalost, prema nekim stručnjacima za sigurnost, više nije pitanje hoće li se teroristi dokopati ovakve tehnologije, već kada, a neki vojni izvještaji govore da bi to moglo biti u bliskoj budućnosti te je jasno kako bi roboti ubojice u rukama terorista mogli postati strašno opasno oružje. Tako je Alvin Wilby iz francuske kompanije za sigurnost i obranu Thales za BBC rekao kako je s pametnom tehnologijom "duh izašao iz boce" – naglasio je primjer malih bespilotnih letjelica koje mogu napadati u rojevima poput pčela i, uz jako malo inputa sa zemlje, sami napadati određene mete. Američka i kineska vojska razvijaju ovakve dronove, no dok oni mogu biti programirani s određenim sigurnosnim aspektima koji bi spriječili napade na civile i infrastrukturu, teroristi poput IS-a dokopat će se "loših kopija" ovakvih letjelica koje će biti programirane za terorističke napade i napade na civile. IS već koristi dronove za napade, no njima (još uvijek) upravljaju ljudi.

Također, ovakvih dronova i robota baziranih na umjetnoj inteligenciji mogli bi se dokopati i autokratski diktatori koji će ih moći iskoristiti protiv vlastitog naroda – dok se vojnici mogu oglušiti na naredbe o napadu na civile, umjetna inteligencija i roboti bez problema bi izvršili takvu naredbu diktatora tako da je jasno o kako velikom problemu se radi.

Kako bi spriječili ovakve scenarije, organizacija Campaign to Stop Killer Robots pokušava utjecati na UN kako bi se donio zakon koji bi onemogućio razvoj AI oružja – kako je rekao glasnogovornik ove organizacije Prof Sharkey, on ne želi živjeti u svijetu u kojem rat slučajno može izbiti u nekoliko sekundi i puno ljudi može poginuti prije nego ga netko zaustavi.

Jedan od problema s razvojem umjetne inteligencije i njenog utjecaj na život i društvo je što iza njega stoji privatni sektor u odnosu na prijašnja razdoblja kada je u razvoju napredne tehnologije prednjačila vojska – zbog čega će biti puno teže spriječiti da umjetna inteligencija padne u krive/terorističke ruke.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti