Dvije varijante koronavirusa i dvije opasnosti: Je li delta plus opasnija od delta varijante i zašto?

Najdominantnija varijanta novog koronavirusa trenutno u svijetu jest delta varijanta, no čak i ona dolazi u dvije verzije, normalnoj i "plus" verziji. No, koja od njih prestavlja veću opasnost i zašto?

Branimir Vorša | 18.08.2021. / 10:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Delta varijanta novog koronavirusa prvo se pojavila u Indiji i višestruko je zaraznija od originalnog soja novog koronavirusa, otkriveno je u međuvremenu. Zbog te karakteristike ta je varijanta novog koronavirusa trenutno najdominantnija diljem svijeta te zbog nje prijeti i novi val pandemije, ali i novija te još strašnija mutacija. Riječ je o delta plus mutaciji, koja je isto tako otkrivena na nekoliko područja u Indiji te se smatra mogućom prijetnjom.

Obje varijante smatraju se značajnim varijantama te se šire u mnogim zemljama svijeta.

I dok je standardna delta varijanta puno zaraznija i jača od originalnog soja, delta plus varijanta uspješno napada i u potpunosti procijepljeno stanovništvo te isto tako može izazvati i smrtne posljedice kod istog. Isto tako delta plus varijanta u sebi ima i dvije mutacije koje se ističu, L452R i P871R.

Dok je delta varijanta trenutno najveća briga epidemiologa diljem svijeta zbog svoje iznimno velike prenosivosti, delta plus varijanta zbog spomenutih mutacija označena je još više zabrinjavajućom, a prema nekim izvorima navodno se širi gotovo 60 posto brže od standardne delta varijante.

No, dok klinička promatranja sugeriraju još veću zaraznost, prisutnost delta plus varijante zasad je još uvijek na niskoj razini te se širi puno manjom brzinom od očekivanog.

Simptomi koje može izazvati delta varijanta smatraju se ekstremnima u odnosu na originalni soj, a uključuju visok utjecaj na rad pluća, respiratorne poteškoće te probavne smetnje.

S druge strane, delta plus varijanta, koja u sebi sadrži beta (britanska varijanta) i delta mutacije, mogla bi biti simptomatski još i ekstremnija po prirodi. Neke studije sugeriraju da ta varijanta lako može zaobići imunitet te da se snažno veže za receptore u plućima.

Trenutno se provode studije koje se bave utvrđivanjem potpune liste simptoma koje izaziva delta plus varijanta, a evo nekih znakova koji izazivaju zabrinutost stručnjaka:

- probelmi s plućima
- kratkoća daha i otežano disanje
- dugotrajna povišena temperatura i dugotrajan kašalj
- probavni problemi
- osip na koži i alergije
- suhe i vlažne oči
- gubitak apetita i mučnina

Obje varijante predstavljaju najveći potencijalni rizik za necijepljene osobe, a to su pokazale i studije. Cijepljene osobe koje i razviju simptome COVID-19 bolesti imaju tek blažu kliničku sliku i brže se oporavljaju. To je slučaj sa delta varijantom, no kod delta plus varijante, prijetnja je još i veća.

Delta plus varijanta sve više pogađa i u potpunosti osobe koje su primile obje doze cjepiva, a u vrlo rijetkim slučajevima te osobe završavaju i na bolničkom liječenju.

Zasad je nepoznato koliko su cjepiva učinkovita protiv delta plus varijante, a stručnjake najviše brine to što ta varijanta može izbjeći reakciju imuniteta.

Izvor: Indian Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti