Samo jedan pogled na Dysonov uređaj za mnoge će biti dovoljan da kažu kako to nije uređaj koji žele nositi u javnosti, a taj će se osjećaj vjerojatno povećati kada saznaju njegovu cijenu. Naime, Dyson Zone, kombinacija slušalica i zaštitne maske, kada se pojavi na tržištu, stajat će čak 950 dolara.

Nije teško pogoditi kako je američka kompanija došla na ovu ideju. Tijekom pandemije kada su maske postale naša svakodnevica neke su tehnološke tvrtke poput npr. Razera razvile posebne zaštitne maske, a istim je putem krenuo i Dyson.

Slika nije dostupna Razer je napravio pametnu zaštitnu maska koja štiti od virusa, a ne ograničava komunikaciju

Srećom, u međuvremenu situacija se oko korone promijenila pa se, osim u bolnicama i ljekarnama, više ne nigdje ne traži nošenje maski, a za mnoge one i onako predstavljaju simbol jednog teškog i ružnog razdoblja kojeg što prije žele zaboraviti.

Dyson Zone, dakle, sastoji se od dva dijela. Prvi dio su napredne (i prilično velike) slušalice zanimljivog dizajna s opcijom aktivnog stišavanja buke koje, s jednim punjenjem baterije, mogu izdržati čak oko 50 sati rada. Drugi dio, koji se s njima može povezati jest maska, odnosno “osobni filtracijski sustav” koja, osim što puno brže troši bateriju, stvara i dodatnu buku, zbog čega je opcija uklanjanja buke naročito bitna na ovim slušalicama.

Ako je sustav filtracije aktiviran na maksimum, baterija može izdržati samo oko sat i pol vremena rada, odnosno može trajati 2,5 sata na umjerenim postavkama i oko 4 sata na najslabijim postavkama.

Sustav filtracije na prednjoj strani provlači zrak kroz dvoslojne filtere čime se uklanjaju čestice poput peludi, prašine, bakterija, ali i plinova poput dušikovog dioksida i sumporovog dioksida. Takav pročišćeni zrak zatim se usmjerava u usta i nos kroz magnetski pričvršćenu masku koja je dizajnirana i za blokiranje vjetra. Zanimljivo, ono u čemu ipak ne nude savršenu zaštitu jest od izloženosti novom koronavirusu. S obzirom na to da maska koristi posebne filtere, njih je potrebno mijenjati svakih godinu dana.

Zaštitna maska Kineski znanstvenici razvili masku koja detektira COVID-19 u zraku

Ako vam je ovaj uređaj iz nekog razloga zanimljiv i želite šetati gradom udišući čišći zrak, pri čemu ćete privlačiti poglede začuđenih prolaznika (a možda će vas povremenom zaustaviti i policija i pitati za dokumente, čisto reda radi), onda će vam biti zanimljiva i informacija da će se moći prednaručiti u ožujku sljedeće godine, a isporuke će krenuti nedugo nakon toga.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju