Edukativna kutija koja igru i priču donosi u svaki dom

"Ku-Kuc! Priča je unutra" projekt je socijalnog poduzetništva, a ideja bi, osim u Zagrebu, mogla zaživjeti i u drugim gradovima.

Monika Nožić Monika Nožinić | 30.05.2017. / 07:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Centar za psihološku podršku i razvoj "Pričaj mi" mlada je udruga osnovana u proljeće 2015., nakon višegodišnjeg provođenja projekta "Ispričat ću ti priču". Riječ je o pojektu koji je usmjeren na povećanje kvalitete života hospitalizirane djece kroz pripremu lutkarskih i glumačkih predstava na dječjim odjelima bolnica u Zagrebu.

Projekt je s još dvije kolegice, Anom Mužak i Mateom Novosel, još početkom 2012. godine započela mlada psihologinja Katarina Lončarić. U to vrijeme sve tri su bile studentice psihologije, a volonterski rad s hospitaliziranom djecom bilo je nešto što ih je jako zanimalo. Tome su posvetile puno pažnje i truda, bile su izrazito motivirane oko tjednih odlazaka na Odjel za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb, a svaki put bi pripremile neku novu predstavu, nove lutke i aktivnosti za djecu koja su ondje boravila.

Od tri entuzijastične volonterke koje su sve započele, uskoro je nastao projekt kojem se pridružilo puno drugih studenata volontera. Spontani rast ovog projekta potaknuo ih je i na osnivanje udruge pa je tako nastao Centar Pričaj mi koji iz dana u dan sve više raste, a danas je nositelj tri projekta koji su usmjereni na povećanje kvalitete života djece, roditelja i stručnih suradnika. Jedan od uspješnih projekata je i "Ku-Kuc! Priča je unutra" o kojoj nam je puno toga otkrila naša sugovornica Katarina.

Kutija koja skriva priču

Kako je nastao projekt "Ku-kuc! Priča je unutra"? Što vas je potaknulo da realizirate svoju ideju i što ste njome htjeli postići?

"Ku-kuc! Priča je unutra" naš je najnoviji projekt na kojem intenzivno radimo od početka 2016. godine. U središtu tog projekta je didaktičko pomagalo za roditelje u obliku kutije u kojoj se krije pregršt materijala za igru i zajedničko provođenje vremena s djecom. U radu s djecom i roditeljima često smo imali priliku primijetiti kako roditelji imaju sve manje vremena i ideja za provođenje vremena sa svojim djetetom. To dovodi do prekomjernog sjedenja pred ekranima, do pasivnih načina provođenja slobodnog vremena, okruženosti štetnim sadržajima koje donose trendovi. Jako nas se tiče ovaj problem s kojim se danas nose i djeca i odrasli, a svoje smo znanje, ideje i kreativnost željeli staviti u jednu kutiju koja će biti dostupna mnogima koji će htjeti potražiti nešto drukčije za vlastito vrijeme provedeno s djetetom. Na samu realizaciju ove ideje potaknulo nas je sudjelovanje u programu Impact Huba Zagreb u kojeg smo bili uključeni od ožujka do lipnja 2016. godine. Bio je to inkubacijski program u kojem smo dobili znanje i podršku mnogih stručnjaka koji su nam pomogli da osmislimo model za razvoj ove naše ideje. Na kraju tog programa osvojili smo nagradu "UniCredit Foundation Award" koja nam je financijski pomogla da nastavimo unaprjeđivati svoju ideju do faze realizacije u kojoj se sada nalazimo.

Kutija nije namijenjena samo djeci koja su u bolnici na liječenju, nego i svima ostalima. Što sve djeci i roditeljima nudi ova kreativna kutija, što sve mogu naučiti i kako se djeca i roditelji mogu igrati s tom igračkom?

Kutija je namijenjena svakom djetetu i svakom odraslom koji svoje vrijeme provodi s djecom. U središtu "Ku-kuc" kutije nalazi se problemska priča. Tu je priču napisala kolegica Ana Mužak, psihologinja koja radi s djecom. Priča tematizira zbrku u komunikaciji jedne šumske družine. Šumska družina se sastoji od sedam životinja koje prolaze kroz problem kojeg pokušavaju riješiti, ali zbog nekonstruktivnih obrazaca komunikacije sve više zapinju u pronalaženju rješenja. Osim problemske priče, u kutiji se nalaze i tekstovi za odrasle koji na jedan pitak i pomalo humorističan način odraslima objašnjavaju što se zapravo dogodilo toj šumskoj družini i kako se sve to događa svima nama u svakodnevnoj komunikaciji jednih s drugima. Osim toga, treći dio cijele kutije su konkretni prijedlozi za igru koji potiču kreativnost i maštu kroz niz nedovršenih problemskih situacija koje traže svoj nastavak i razrješenje kroz igru djece i odraslih. Vrlo vrijedan dio kutije je i set od sedam lutaka izrađenih od filca koji služe za igru, glumu i improvizaciju. Lutke predstavljaju likove šumske družine iz problemske priče, a šivaju ih radnice udruge Kamensko zbog čega smo osobito zadovoljni i ponosni. Također, u suradnji s jednim zagrebačkim stolarom, osmislili smo i drvene predmete koji se nalaze u kutiji, a pomoću kojih odrasli i djeca zajedno mogu izrađivati obiteljsko stablo ili drvene štambilje s motivima po vlastitom izboru.

Kutija za razvoj komunikacije

Zbog čega Ku-Kuc tako uspješno razvija komunikacijske i psiho-socijalne vještine u djece? Zašto je u tome bolji Ku-Kuc nego druge igračke?

Priče, pripovijedanje, gluma, improvizacija i ostale slične aktivnosti u velikoj mjeri potiču razvoj komunikacije kod djece. Kad se djeci čita ili ih se potiče da sami osmisle i dovrše kraj neke priče, stvara se poticajna okolina za razvoj govora, komunikacije, mašte, kreativnosti. Razvoj komunikacije u ovoj je kutiji dodatno "pojačan" samom tematikom nesporazuma u kojeg upadaju šumske životinje gdje se pod povećalo stavljaju tri vrlo česta neučinkovita obrasca komunikacije – etiketiranje, ucjenjivanje i beskrajna zastrašujuća pitanja. Njima se daje konkretna alternativa kroz obrazac komunikacije koji na vrlo jasan i djeci razumljiv način donosi rješenje. Nadalje, korištenje lutke u dijalogu ohrabruje dijete da istražuje moguća rješenja i načine komunikacije s ostalim likovima. Igre uloga vrlo učinkovito djecu uče različitim socijalnim situacijama i problematikama, kao i traženju rješenja. Samo provođenje vremena djece i roditelja u igri jača njihovu emocionalnu povezanost, a time i samopouzdanje djeteta i sigurnost što pozitivno utječe na cjelokupan psiho-socijalni razvoj.

Tehnologija je u zadnje vrijeme u većoj mjeri otuđila djecu od roditelja. Zašto ste jedan anti-tehnološki proizvod odlučili financirati najsuvremenijom tehnološkom metodom? Kako ste se odlučili baš za Indiegogo crowdfunding platformu?

Promovirajući "Ku-kuc" između ostalog jasno želimo prenositi poruku o štetnosti prekomjernog provođenja vremena djece pred ekranima i štetnim sadržajima kojima su izložena. Prema često citiranom istraživanju UNICEF-a i Agencije za elektroničke medije koje je provedeno u Hrvatskoj 2015. godine, djeca provode u prosjeku 3 sata dnevno pred televizorom i to je podatak koji pali crvenu lampicu upozorenja, to je podatak koji nas se itekako tiče. Prije svega želim naglasiti da "Ku-kuc" nipošto nije protiv tehnologije! Mi vjerujemo da je djecu potrebno obrazovati u tehnološkom smjeru jer u tome leže mnoge struke, budućnost, znanje, napredak, no tu mora postojati jasna granica – i vremenska i sadržajna. Nije isto ako dijete predškolske dobi provede 20 minuta pred nekim ekranom i ako provede tri sata. Također, nije isto ako to čini u prisutnosti roditelja i bez prisutnosti roditelja. I na kraju, ako dijete provodi svoje vrijeme igrajući igricu nasilnog sadržaja, to nipošto nije nešto što odobravamo. Ako je pak sadržaj edukativan i kvalitetan, to je druga priča ... Iako je "Ku-kuc", kao što ste rekli, anti-tehnološki, odnosno nudi autentičan izvor i sadržaj za igru bez ikakvih ekrana i digitalizacije, to nipošto ne znači da se njime borimo protiv tehnologije. Dajemo alternativu i ravnotežu s ciljem zdravog rasta i razvoja svakog djeteta i stvaranjem poticajne okoline.
Također, kao udruga protekle smo godine imali prilike sudjelovati u programu Crowdfunding Academy gdje smo stekli mnogo znanja iz područja alternativnih načina financiranja, posebice grupnog financiranja, takozvanog crowdfunding. Identificirali smo da bi "Ku-kuc" kao projekt jako dobro mogao proći na takvoj vrsti financiranja koja je kod nas zaista još premalo zastupljena. Odlučili smo biti jedni od onih koji će pokrenuti vlastitu kampanju grupnog financiranja, na taj način pokušati pomoći svojem projektu, ali i doprinijeti popularizaciji ovog načina financiranja. U tome smo bili vrlo uspješni i prema vlastitom primjeru smatramo da je ovo oblik financiranja koji može pomoći mnogim udrugama u Hrvatskoj. Odabrali smo američku platformu Indiegogo jer smo procijenili da u ovom trenutku ona najbolje odgovara našim potrebama, a drago nam je da i u Hrvatskoj nastaju platforme sličnog tipa koje su posebno usmjerene na udruge kao korisnike.

Planova za budućnost je mnogo

Što ste sve doživjeli volontirajući s teško oboljelom djecom? Koje vam je bilo najljepše, a koje najteže iskustvo tijekom rada na ovom projektu?

Tisuće je različitih doživljaja iz bolnice. Mnogo toga smo doživjeli u proteklih pet godina volontiranja – i lijepog i teškog. Teško je izdvojiti neki trenutak od toliko njih, no ja se često prisjećam dječaka koji je uživao u našim predstavama, a nakon što bismo bili s njime nije nam zaboravio napomenuti da sada idemo zabavljati i drugu djecu u druge sobe. Bilo mu je stalo da i drugi pogledaju predstavu i podruže se s nama. Kad mi je teško ili projekt naiđe na neku prepreku, uvijek se sjetim tih njegovih riječi i one mi budu motivacija za ustrajanje u svemu što radimo za djecu.

Gdje se proizvodi Ku-Kuc kutija, osim u Udruzi Kamensko?

Budući da je odabrana forma „Ku-kuca“ kutija, ona se kreira i proizvodi u kartonaži. Tu je također i tiskara u pitanju. Osim udruge Kamensko koja šije lutkice, stolar Đurić iz Zagreba zaslužan je za sve lijepo obrađene drvene bukvine predmete iz kutije.

Koji su vaši budući planovi, planirate li proširiti cijelu ovu priču?

Planova je zaista mnogo, no iznad svega želimo polako i sigurno nastaviti u smjeru našeg razvoja. Nakon uspješno odrađene kampanje, u lipnju nam slijedi donošenje strategije za sljedeće razdoblje i planiranje svih aktivnosti koje kreću od jeseni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti