Edward Snowden zatražio azil u Francuskoj

Objave Edwarda Snowdena, najpoznatijeg zviždača na svijetu, da želi azil izvan Rusije stižu samo nekoliko dana uoči nadolazećeg izdanja njegovih novih memoara. Očekuje se da će Snowdenov novi uradak stići na police knjižara na američki Dan Ustava, 17. rujna.

M.V. | 14.09.2019. / 21:55

Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Poznati američki zviždač i bivši zaposlenik agencija CIA i NSA, Edward Snowden, odgovoran je za otkrivanje brojnih globalnih programa za nadzor koji vodi američka agencija. Bjegunac od američkog pravosuđa, danas 37-godišnjak koji živi u egzilu u Moskvi, nedavno je otkrio da bi želio dobiti azil u Francuskoj.

Zahtjev za azil poslao je još 2013. godine. Snowden je za radio France Inter izjavio kako se nada da će predsjednik Emmanuel Macron napokon odobriti njegov zahtjev. "Najžalosnije u cijeloj priči je to što je jedino mjesto gdje američki zviždači imati priliku reći što znaju i gdje će biti saslušani nije u Europi nego u Rusiji", izjavio je u intervjuu koji će se emitirati 16. rujna, piše Sputnik.

AFP piše da je više od deset zemalja "odbilo zahtjev" da primi Snowdena, što je vjerojatno razlog njegova preispitivanja oko toga u kakvom sustavu zapravo živimo. Vijesti o ovom razvoju događaja dolaze uoči izlaska iz tiska njegovih novih memoara pod nazivom "Permanent Record" ("Trajni zapisi"). On bi se na policama knjižara trebao naći 17. rujna, na dan kad se u SAD-u obilježava obljetnica stvaranja posljednjeg nacrta Ustava stvorenog prije više od dva stoljeća.

"Sve što danas učinimo ostaje zapisano zauvijek. Ne zato što mi to želimo zapamtiti već zato što nam više nije dozvoljeno zaboraviti", kazao je Snowden u videu koji je objavljen prošli mjesec na Twitteru. Tada je izjavio i kako u životu najviše žali zbog toga što je pomogao u stvaranju tehnologija za masovno prisluškivanje i nadzor komunikacije građana.

Snowden je u dobi od 29 godina riskirao karijeru i budućnost da bi svijetu otkrio najstrože čuvane američke tajne. Njegovi memoari koji izlaze kroz tri dana vjerojatno će biti iznimno zanimljivi i intrigantni jer donose Snowdenova iskustva u radu za američke tajne službe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti