Jedan od radnih rukopisa Alberta Einsteina o općoj teoriji relativnosti, procijenjen na dva do tri milijuna eura, biti će ponuđen na dražbi, objavila je u srijedu aukcijska kuća Christie's.

Nesumnjivo se radi o najvrednijem Einsteinovom rukopisu ikada ponuđenom na aukciji, priopćeno je iz Christie's.

Christie's će aukciju održati 23. studenoga za kuću Aguttes.

Radi se o originalnom radu na 54 stranice kojeg su 1913. i 1914. u Zuerichu redigirali slavni fizičar židovskog podrijetla i njegov suradnik i prijatelj Michele Besso, švicarsko-talijanski inženjer i sefardski Židov.

Upravo zahvaljujući Bessu je taj rukopis i sačuvan, jer se Einsten, koji ga je smatrao tek običnim radnim rukopisom, sigurno ne bi njime zamarao, pojašnjava Christie's u priopćenju.

Nakon posebne teorije relativnosti koju je 1905. sažeo formulom E=mc2, Einstein je 1912. počeo raditi na općoj teoriji relativnosti.

Einstein i Besso su se uhvatili problema koji je desetljećima mučio znanstvenu zajednicu: anomalije orbite Merkura. I uspjeli su riješiti tu zagonetku, podsjeća Christie's.

Drugi poznati dokument iz tog razdoblja, poznat kao "bilježnica iz Zuericha" s kraja 1912. i početka 1913., nalazi se u arhivu Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju