EK se želi informirati oko moguće američke zabrane unošenja prijenosnih računala u zrakoplove

Europska komisija zatražila je informacije od Washingtona o mogućnosti proširenja zabrane unošenja prijenosnih računala na letovima iz Europe prema Sjedinjenim Državama.

Hina | 12.05.2017. / 17:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija je u petak najavila da će razgovorati s europskim i američkim dužnosnicima vezano uz najave da bi američka administracija mogla zabraniti unošenje prijenosnih računala u zrakoplove koji lete iz Europe prema Sjedinjenim Državama.

"Danas tijekom dana predviđen je telefonski razgovor između američkog tajnika domovinske sigurnosti Johna Kellya i nekih ministara europskih zemalja, a u razgovoru će sudjelovati i dvoje povjerenika Europske komisije", izjavila je glasnogovornica Komisije Anna-Kaisa Itkonen.

Komisija je ranije zatražila informacije od Washingtona o mogućnosti proširenja zabrane unošenja prijenosnih računala na letovima iz Europe prema Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države su u ožujku uvele zabranu unošenja prijenosnih računala iz osam zemalja među kojima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Suadijske Arabije, Katara i Turske zbog straha da bi se u te uređaje mogle sakriti eksplozivne naprave.

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti ovoga je tjedna objavilo da planira proširiti tu zabranu, ali da se to neće dogoditi tako brzo.
Mogućnost zabrane unošenja elektronskih naprava u putnički prostor zrakoplova otvara niz pitanja, poput pitanja koliko je sigurno staviti u prtljažni prostor veliku količinu prijenosnih računala s potencijalno zapaljivim litijskim baterijama.

Osim toga, to bi predstavljalo veliki problem za poslovne ljude koji u svojim računalima imaju osjetljive korporativne podatke, a koji bi ih morali predati zajedno s ostalom prtljagom prilikom prijave za let s obzirom da se višestruko povećava mogućnost gubitka ili krađe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti