Ekološka katastrofa prijeti Kaliforniji: Tisuće dupina i morskih lavova nasukalo se na obali, otkriveno i zašto

Ekološka katastrofa ozbiljno je zaprijetila Kaliforniji. Na obalu su se nasukale tisuće dupina i morskih lavova. Priču donosi novinarka Nove TV Željka Škreblin.

DNEVNIK.hr | 28.06.2023. / 23:55

Galerija

Uginuli i bolesni dupini i morski lavovi nasukavaju se u rekordnom broju. Za sve su krive otrovne morske alge.

Životinje se zaraze kroz hranidbeni lanac, jedu ribu koja je pojela manje ribe koje su pojele alge i one dospiju u sustave morskih lavova. To je neurološki toksin, rekao je John Warner iz Centra za skrb morskih sisavaca.

Zbog klimatskih promjena otrovnih algi u Tihom oceanu ima sve više. Simptomi kod životinja su zabrinjavajući.

Možda imaju napadaje, možda sline, gledaju u zvijezde na nebu, samo se ne ponašaju normalno. I ne reagiraju na ljude na normalan način tijekom ovog stanja, rekla je veterinarka Lauren Palmer.

U kasnijim fazama bolesti, dupini i morski lavovi mogu postati i agresivni. Kako bi im pomogli, daju im lijekove za epilepsiju. Pokušavaju ih i što više hidratizirati da se sami očiste od otrova.

Ilustracija Morski psi u Jadranu? Ima ih, a tri su vrste opasne: Stručnjak objasnio što treba učiniti ako dođe do neželjenog susreta

Dupini Novo otkriće: I majke dupina koriste takozvani "govor beba" u komunikaciji sa svojim mladima

Na liječenju su i morska lavica i njezino tek dan staro mladunče.

Majka i mladunče su se malo razdvojili. Majka je imala napadaje tik do mora. Mladunče je bilo na plaži. Prognoza bi trebala biti dobra ako se liječe. Znači još nekih 60 do 90 dana za majku i mladunče, rekao je Warner.

Prvih 12 slučajeva pojavilo se prije tri tjedna. Brojka je od tada narasla na tisuće, a to su samo oni morski lavovi i dupini koji su se nasukali na obalu. Mnogi uginu i potonu na morsko dno, pa bi broj mogao biti puno veći.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti