Ekscentrični japanski milijarder poziva 8 sretnika da mu se pridruže na privatnom letu oko Mjeseca, a prijaviti se može bilo tko

Japanski milijarder Yusaku Maezawa uputio je javni poziv za prijavu za mjesta na Starshipu tvrtke SpaceX u sklopu svoga privatnog leta oko Mjeseca. Prijaviti se može bilo tko.

Branimir Vorša | 03.03.2021. / 09:59

Dvije godine nakon što je japanski milijarder i strastveni sakupljač umjetnina Yusaku Maezawa objavio da će na put oko Mjeseca ići u društvu samo pomno odabranih umjetnika, čini se da se predomislio pa bogati Japanac sad traži šaroliko društvo za svoj privatni let oko Mjeseca. Prijaviti se može bilo tko, a prijavu možete pronaći OVDJE.

Želim da mi se pridruže ljudi iz svih sfera života. Bit će ukupno 10 do 12 ljudi, ali pozvat ću osmero da nam se pridruži na tom putu, rekao je Maezawa u videu objavljenom u utorak, kad je i pokrenut spomenuti javni poziv.

Maezawa je osnivač japanske najveće internetske trgovine mode, a "težak" je oko dvije milijarde dolara. On je 2018. godine postao i službeno prvi putnik Starshipa na letu oko Mjeseca, što je obznanio i sam šef SpaceX-a Elon Musk tijekom događanja u sjedištu tvrtke u Kaliforniji.

Maezawa bi trebao na put oko Mjeseca poletjeti 2023. godine, a put će trajati čak šest dana.

Promjenu plana od društva probranih umjetnika do šarolikog društva iz svih sfera života Maezawa je opisao tako što je rekao da je njegov plan u međuvremenu evoluirao.

Možda svaka osoba koja radi nešto kreativno može biti nazvana umjetnikom, pojasnio je.

Maezawa je postavio i dva uvjeta za sve koji se prijavljuju i koji će biti odabrani da se pridruže njemu i njegovoj posadi na tom povijesnom privatnom letu oko Mjeseca. Prvi je uvjet da to budu osobe "koje mogu pomicati granice i pomoći drugim ljudima i poboljšati društvo na neki način", a drugi je da "pokažu spremnost podržati druge članove posade koji imaju slične aspiracije".

To nije prvi put da Maezawa traži partnere za put oko Mjeseca online. Učinio je nešto slično i u siječnju 2020. godine, kad je pokrenuo bizarnu kampanju u potrazi za ženskom partnericom koja bi ga pratila na putu oko Mjeseca. Zaprimio je 27.722 prijave, ali je nekoliko tjedana nakon pokretanja te kampanje sve otkazao zbog, kako je rekao, osobnih razloga te se ispričao svima za to.

Yusaku Maezawa (Foto: AFP) 28 tisuća žena se prijavilo, a japanski milijarder odustao od potrage za ženom koju će voditi na Mjesec

No projekt Starship SpaceX-a zasad napreduje relativno sporo i posljednja dva visinska testna leta završila su spektakularnim eksplozijama tijekom pokušaja slijetanja. Idući pokušaj prototipa SN10 mogao trebao bi se dogoditi uskoro.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti