Ekskluzivni intervju Derek Sivers, poduzetnik milijunaš

Uživajte u razgovoru s Derekom Siversom - skromnim milijunašem kojeg ćete zasigurno zavoljeti:

Zimo Zimo Jurica Dujmović | 21.11.2011. / 07:00

Ekskluzivni intervju Derek Sivers, poduzetnik milijunaš

Dragi čitatelji Zima! Moje ime je Jurica Dujmović, marketinški sam konzultant za domaće i strane tvrtke. Članke objavljujem za nekoliko hrvatskih portala i jedan marketinški b2b časopis, te povremeno pišem za Zimo. Vodim blog za besplatne poslovne savjete, Svaki tjedan savjet jedan, na kojem sam prvotno htio objaviti ovaj intervju. Ipak, zbog želje da što veći broj čitatelja upoznam s Derekom, objavio sam ga upravo na Zimu. Uživajte u razgovoru s Derekom Siversom - skromnim milijunašem kojeg ćete zasigurno zavoljeti:

Iza imena Derek Sivers, krije se skromna i topla osoba koja svoj ogromni životni uspjeh objašnjava činjenicom: 'imao sam sreće'. Imao je sreće osnovati tvrtku za prodaju glazbenih CD-ova na internetu, za koju je odvajao minimalno vremena dnevno - imao je sreće da ga posjeti Steve Jobs, cjelokupnu njegovu tadašnju kolekciju prebaci na iTunes i tako mu višestruko poveća prodaju. Također, Derek je imao sreće što je, kad mu je dosadilo, tvrtku prodao za 22 milijuna dolara. Da stvar bude bolja, novac koji je dobio nije uzeo sebi, nego ga je položio u fond za financiranje i osposobljavanje mladih glazbenika.

A ja sam imao sreću da je odvojio svojih par minuta i odgovorio na nekoliko, nadam se, zanimljivih pitanja:

Jurica: Recite nam nekoliko stvari o sebi:

Derek:  Poduzetnik sam, tretiram posao kao igru. Živim po principu 'čini ono što te plaši'. Također, smatram se minimalistom - što manje imam, to sam radosniji. Ovisnik sam o učenju. Volim govoriti na pozornici i lako se snalazim u poziciji vođe.

Za više informacija o Dereku:

http://sivers.org/

Jurica: Recite nam nekoliko riječi o tome kako razmišljate kao poduzetnik?

Derek: Izuzetno sam opušten. Volim raditi brzo i jednostavno. Smatram da sam sušta suprotnost perfekcionistu. Vjerujem da je dovoljno da moj rad bude 'dovoljno dobar', a ne izvrstan ili savršen. Budući da zapravo većina nas ionako ne zna što svijet želi, mnogo je bolje odmah uskočiti i početi raditi bilo što, nego gubiti vrijeme na profesionalan dojam i savršen nastup. Tek nakon što tržište pokaže da želi to što nudiš - nakon što te počnu plaćati za to - onda se možeš ozbiljno potruditi i to usavršiti.

Evo nekoliko zanimljih linkova koji proširuju ovu temu (s Derekovog weba):

http://sivers.org/multiply

http://sivers.org/infinity

http://sivers.org/lofi

Jurica: Koji su vaši najveći uspjesi u životu?

Derek: Imao sam sreću da sam krenuo sa svojom tvrtkom 'CD Baby' 1997, prije ikog na tržištu. Čitavih godinu dana moj mali web bio je jedino mjesto gdje se na čitavom internetu mogla prodati vlastita glazba (ako ste glazbenik). Doslovno nitko drugi to nije htio činiti za vas, osim ako ste imali  ugovor s velikom izdavačkom kućom ili distributerom. To je toliko mnogo pomoglo  rastu i razvoju mog biznisa, tako da kad su se konačno pojavili konkurenti, bilo je prekasno - pobjedio sam :)

Evo nekoliko zanimljih linkova koji proširuju ovu temu (s Derekovog weba):

http://sivers.org/sakamoto

http://sivers.org/ff2

Jurica: Koje su vaše najveće greške kao poduzetnika?

Derek: Prepuštanje zaposlenicima da odlučuju u mojoj tvrtci umjesto mene, trošenje previše novca i vremena na pregovore i poslove  koji na kraju nisu imali nikakvog smisla niti uspjeha. Također, boli me i činjenica što nisam investirao 2009.

Evo nekoliko zanimljih linkova koji proširuju ovu temu (s Derekovog weba):

http://sivers.org/loss

Jurica: Za kraj, što bi ste preporučili našim čitateljima, od koji su mnogi također poduzetnici? 

Derek: Što god vam pada na pamet - počnite ostvarivati! Jednostavno, krenite raditi nešto što ljudima treba i za što su spremni izdvojiti novac. Počnite jednostavno. Velike ideje možete kasnije lako na tome graditi. Za početak, treba vam proizvod ili usluga koju ljudi SAD žele kupiti.

Dereku zahvaljujemo, a vas pozivamo da nakon pročitanog članka navratite na naš blog Svaki tjedan savjet jedan, gdje objavljujemo zanimljive i besplatne poslovne savjete za sve naše čitatelje!

S obiljem poštovanja,

Jurica Dujmović

brandmanager.com.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti