Eksperimentalni lijek protiv HIV-a i hepatitisa C uzgojen u svemiru, vraćen na Zemlju na analizu

Američka tvrtka uspješno je uzgojila antivirusni lijek u mikrogravitaciji i tako utrla put velikom farmaceutskom napretku na Zemlji.

Branimir Vorša | 26.02.2024. / 10:44

Vardina kapsula pri povraatku na Zemlju, ilustracija
Vardina kapsula pri povraatku na Zemlju, ilustracija (Foto: varda.com)

Kapsula misije W-1 američke tvrtke Varda Space Industries s neobičnim teretom sletjela je u Utah Test and Training Range (UTTR) 21. veljače. Neobičan teret sastojao se od antivirusnih lijekova uzgojenih u mikrogravitaciji niske Zemljine orbite, što označava značajan korak u Vardinoj misiji poboljšanja komercijalnog pristupa tom području.

Vardu su 2020. osnovali bivši zaposlenici SpaceX-a i drugi poduzetnici iz Silicijske doline, a želi iskoristiti sve niže troškove prijevoza svemirskog tereta. Fokus leži u razvoju lijekova i drugih dobara u svemiru, koji se vraćaju na Zemlju kapsulama i tako revolucioniraju tradicionalna ograničenja istraživanja u uvjetima mikrogravitacije.

Stanica raka, ilustracija Otkriven novi lijek koji može zaustaviti najsmrtonosniji oblik raka dojke

Novi parametri razvoja lijekova

S raketama za višekratnu upotrebu i s mogućnošću dijeljenja leta koji svemir čine dostupnijim, razne industrije, od biomedicinskih istraživanja do proizvodnje, jedva čekaju istražiti mogućnosti mikrogravitacije. Prema Vardi, mikrogravitacijska obrada iz temelja mijenja čimbenike poput plovnosti, konvekcije, sedimentacije i razdvajanja faza, što potencijalno dovodi do vrhunske kvalitete lijeka s produženim rokom trajanja i povećanom učinkovitošću.

Izvršni direktor Varde Will Bruey naglasio je dobrobiti istraživanja i razvoja lijekova u mikrogravitaciji tijekom prošlogodišnjeg intervjua. Uklanjanje gravitacije omogućuje nam izradu lijekova koje inače ne biste mogli na Zemlji. Gravitacija je nešto poput parametra. Ako možete promijeniti gravitaciju, možete promijeniti i kemijski proces za formulacije lijekova, objasnio je tada Burey.

Liječnik (Foto: Getty Images) Znate li što je to nocebo učinak?

Kapsula W-1, lansirana u lipnju 2023. godine raketom Falcon 9 tvrtke SpaceX i provela je osam mjeseci integrirana sa svemirskom letjelicom Rocket Lab Photon. Svemirska letjelica je osiguravala snagu, pogon i navigaciju dok je Varda razvijala antivirusni lijek Ritonavir, koji se koristi za liječenje HIV-a i hepatitisa C. Izvršni direktor Rocket Laba Peter Beck pozdravio je misiju kao fenomenalan pothvat u demonstraciji proizvodnje u svemiru.

Po povratku kapsula odlazi u Vardine laboratorije u Los Angelesu na analizu, dok se Ritonavir šalje njihovu komercijalnom partneru. Varda se priprema za svoje drugo lansiranje ovog ljeta, ponovno se oslanjajući na svemirsku letjelicu Photon. Tvrtka je podijelila planove za suradnju s Improved Pharmom za karakterizaciju bočica Ritonavira nakon leta i za pružanje podataka o letu američkom ratnom zrakoplovstvu i NASA-i, prema postojećim ugovorima.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti