Otkriven novi lijek koji može zaustaviti najsmrtonosniji oblik raka dojke

Revolucionaran novi lijek nudi nadu za ciljano i učinkovito liječenje protiv najsmrtonosnijeg i najagresivnijeg oblika raka dojke.

Branimir Vorša | 08.02.2024. / 15:00

Stanica raka, ilustracija
Stanica raka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Proboj u borbi protiv trostruko negativnog raka dojke (najsmrtonosniji i najagresivniji) mogao bi biti na pomolu, tvrde australski znanstvenici. Za razliku od tradicionalne kemoterapije, novorazvijeni oralni lijek, CDDD11-8, selektivno cilja kancerogene stanice unutar tkiva dojke, ostavljajući zdrave stanice neozlijeđenima. Ovaj obećavajući pristup proširuje se i na metastatske lezije otporne na standardnu kemoterapiju.

Trostruki negativni rak dojke, koji čini do 15 posto slučajeva raka dojke, predstavlja ogroman izazov zbog svog brzog rasta, osobito kod mladih pacijenata. Trenutne mogućnosti liječenja uključuju agresivnu kemoterapiju ili najsuvremeniju imunoterapiju, s visokim stopama recidiva unutar pet godina.

Stručnjakinja za rak dojke Theresa Hickey sa Sveučilišta u Adelaideu vodila je eksperimente na CDDD11-8, izvorno dizajniranom za akutnu mijeloičnu leukemiju. "Ovaj bi lijek mogao biti ključ za poboljšanje stope preživljavanja", ističe Hickey, naglašavajući važnost tog otkrića. Studija vezana za taj lijek objavljena je u časopisu Oncogene.

Lijek inhibira ciklin-ovisnu kinazu 9 (CDK9), odnosno ključan put za rast akutne mijeloične leukemije. Naime, niti jedan lijek odobren od strane američkog FDA ne cilja CDK9, što CDDD11-8 čini potencijalnim revolucionarnim lijekom. Godine 2022. lijek je pokazao uspjeh u inhibiciji CDK9 u životinjskim modelima leukemije, što je u konačnici dovelo do poboljšanih stopa preživljavanja.

Liječenje, ilustracija WHO objavio: Rak ne bira među bogatima i siromašnima, ali opasnost varira ovisno o tome gdje pacijent živi

Rak krvi, ilustracija Lijekovi protiv hepatitisa mogu zaustaviti napredak raka krvi

No, CDDD11-8 isto tako obećava u liječenju trostruko negativnih karcinoma dojke. Selektivnom inhibicijom CDK9, lijek sprječava transkripciju, proces koji pokreće brzi rast raka. Početni eksperimenti na modelima staničnih linija pokazali su smanjeni rast raka i povećanu smrt stanica raka, s pozitivnim ishodima uočenim i na modelima živih miševa.

Unatoč optimizmu, Hickey priznaje potrebu za daljnjim razvojem prije prelaska na ispitivanja na ljudima. Testiranje provedeno na tkivu i organoidima raka dojke koje potječu od pacijenata, dosad je otkrilo obećavajuće znakove bez štetnih učinaka na zdrave stanice. Australski tim se nada kliničkim ispitivanjima na ljudima u sljedećih pet godina.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti