Eksplozija COVID-19 na osamljenoj znanstveno-istraživačkoj postaji na Antartiku

Prvi je slučaj zabilježen 14. prosinca, sedam dana nakon što je došao posljednji tim znanstvenika. Iako su zaraženi odmah stavljeni u karantenu, virus se proširio.

Martina Čizmić | 02.01.2022. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira na to što se nalaze izolirani na Antarktiku u osamljenoj znanstveno-istraživačkoj postaji i što su cijepljeni protiv COVID-19, čak 16 od 25 radnika na Polarnoj postaji princeza Elizabeta, završilo je u izolaciji i na bolovanju.

Prema informacijama koje je za BBC dao projektni menadžer Međunarodne polarne zaklade, Joseph Cheek, situacija nije dramatična jer su slučajevi za sad blagi.

Slika nije dostupna Cjepivo stiglo i na Antarktiku: AstraZenecom cijepljeno osoblje u bazi Rothera

Slika nije dostupna Samo još jedan kontinent nema brzi internet, a i to bi se uskoro moglo promijeniti

Slika nije dostupna I službeno je: Više nema kutka na Zemlji u kojem nema zaraženih koronavirusom

Svim stanovnicima postaje ponuđena je mogućnost da napuste postaju 12. siječnja, za kad je predviđen opskrbni let. No, svi su izrazili želju da ostanu i nastave svoj rad, dodao je.

Prvi je slučaj zabilježen 14. prosinca, sedam dana nakon što je došao posljednji tim znanstvenika. Iako su zaraženi odmah stavljeni u karantenu, virus se proširio.

No, ovo nije prvo širenje virusa na Antarktiku. Prošle je godine izbila zaraza među čileanskim vojnicima koji su bili u Istraživačkoj postaji Bernardo O'Higgins, nakon što su im virus prenijeli članovi posade opskrbnog broda.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti