El Niño postaje La Niña: Kako će to utjecati na vremenske prilike do kraja godine?

Proteklih devet godina najtoplije su otkad se bilježe podaci, unatoč hladnom utjecaju La Niñe koji je trajao od 2020. do početka 2023.

Hina | 03.06.2024. / 11:00

Atlantski ocean, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vremenski obrazac El Niño, koji može uzrokovati ekstremne uvjete poput šumskih požara i tropskih ciklona, trebao bi se kasnije ove godine pretvoriti u općenito hladnije uvjete La Niñe, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak.

El Niño je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku, a La Niña donosi hladnije temperature Tihog oceana oko ekvatora te je povezana s poplavama i sušama.

Vrućina, ilustracija Nakon rekordno toplog ožujka i hladnog travnja, što Europu čeka ovog ljeta?

WMO je objavio da postoji 60 posto šansi da će se uvjeti La Niñe pokazati između srpnja i rujna te 70 posto između kolovoza i studenog.

Kraj El Niña ne znači pauzu u dugotrajnim klimatskim promjenama koje će naš planet i dalje doživljavati zbog stakleničkih plinova, rekla je Ko Barrett, zamjenica glavnog tajnika organizacije.

Iznimno visoke temperature površine mora i dalje će igrati važnu ulogu u narednim mjesecima.

Proteklih devet godina najtoplije su otkad se bilježe ti podaci, unatoč hladnom utjecaju La Niñe koji je trajao od 2020. do početka 2023., objavio je WMO.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti