Električni flagship: Mercedes predstavio luksuznu limuzinu EQS

Njemačka kompanija jučer je otkrila sve informacije i konačan izgled električne limuzine EQS.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.04.2021. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Audi predstavio svoja dva modela električnih vozila, jučer je i Mercedes službeno predstavio svoj flagship model električne limuzine EQS. O ovom automobilu već puno toga znamo jer je njemačka kompanija tijekom prošlih mjeseci objavila većinu informacija i specifikacija, pri čemu su posebno impresivne dvije stvari. Jedna je unutarnji ekran dijagonale nevjerojatnih 56 inča, a koji se sastoji od 3 zasebna ekrana - jedan za prikaz informacija o vožnji, jedan za infotainment sustav te treći namijenjen suvozaču. Druga stvar s kojom impresionira jest maksimalni doseg od čak 770 km, uz koji se njegovi vlasnici zaista neće morati brinuti o udaljenostima punionice.

Slika nije dostupna Mercedes predstavlja "svemirski" multimedijski sustav: Gigantska površina, osmojezgreni procesor, 24GB RAM-a, umjetna inteligencija...

Sve vezano uz ovu limuzinu odiše luksuzom, kako i doliči vozilu iz prestižne “S” klase Mercedesovih automobila - počevši od atraktivnog dizajna pa do materijala i detalja u unutrašnjosti vozila. Jasno, kako bi se izvukao maksimum od ovog vozila, ono je napravljeno na platformi napravljenoj isključivo za električna vozila MEA, a još jedna od njegovih specifičnosti jest i aerodinamičnost i najbolja vrijednost koeficijenta otpora zraka među serijskim automobilima.

Na tržištu će biti dostupna dva modela ove električne limuzine, a za svaki model dostupna je široka paleta dodatne opreme koja, naravno, utječe na cijenu. Npr. veliki ekran koji se proteže cijelim prednjim dijelom unutrašnjosti dio je dodatne opreme i za njega je potrebno dodatno platiti. Mercedes EQS 450+ ima pogon na stražnje kotače, uz ubrzanje do stotke za 6,2 sekundi i 107,8 kWh baterijom koja se može puniti snagom do 200kW. Jači model EQS 580 4MATIC ima pogon na sva 4 kotača, do 100 km/h ubrza za samo 4,3 sekundi, uz istu bateriju i brzinu punjenja. Zahvaljujući podršci za brzo punjenje, samo 15 minuta na punionici dovoljno je za doseg od 300 km, što su odlične brojke.

Slika nije dostupna Mercedesov novi električni automobil imat će doseg čak oko 700 kilometara

Kao što to možemo i očekivati od električne top-limuzine, model EQS prepun je tehnologije i senzora, uključujući i naprednog asistenta koji u određenim situacijama preuzima kontrolu nad upravljanjem, ubrzanjem, kočenjem, prebacivanjem traka itd., kao i opcije optimalne potrošnje energije i korištenja najbrže rute do punionice. Također, ugrađena je i opcija asistenta za parkiranje, a ovaj Mercedes (na određenim tržištima) čak može sam parkirati i izaći s parkirnog mjesta, bez vozača u njemu. Velika je pažnja posvećena i detaljima poput kvaka na vratima koje same iskoče kada se vlasnik približi vozilu.

Početak prodaje najavljen je za lipanj ove godine, a cijena automobila još nije poznata, iako je jasno kako će biti rezerviran samo za one dubljeg džepa.

Izvor: Carwow

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti