Elektrifikacija američke legende: Predstavljen Mustang Mach-E

Bit će dostupno nekoliko verzija električnih vozila Mustanga čija bi prodaja trebala početi krajem sljedeće godine – početna cijena iznosit će oko 44 tisuće dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.11.2019. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Forda su ranije najavili da će u elektrifikaciju uložiti više od 11 milijardi dolara, a dosad najznačajniji rezultat te investicije predstavljen je jučer na sajmu u Los Angelesu – Mustang Mach-E. To nije samo još jedan električni SUV koji će napasti Teslino područje jer ime Mustang ima posebno značenje u američkoj (automobilskoj) povijesti te njegova verzija s e-motorom označava "kulturalni iskorak električne tehnologije", komentirali su na stranici Elektrek. S tim vozilom započinje promjena prema mainstreamu e-vozila te je napravljen veliki korak s kojim električna vozila više neće biti namijenjena samo entuzijastima i tehnološkoj eliti, već će osvojiti "srce Amerike".

Tim Cook Kakva je to kompanija mogla biti! Apple je namjeravao kupiti Teslu

Snažan i moćan te opremljen modernom tehnologijom, Mustang Mach-E bit će dostupan u više verzija s početnom cijenom od oko 44 tisuća dolara za osnovni model. Ljubiteljima legendarnog brenda koji namjeravaju klasične automobile zamijeniti s vozilima na struju bit će dostupne verzije Select, Premium, First Edition i California Route 1, kao i GT te GT Performance modeli. U svim verzijama bit će dostupna dva modela baterija – 75,7 kWh te 98,8 kWh s garancijom na osam godina ili 160 tisuća prijeđenih kilometara.

Osnovni model Select bit će dostupan s pogonom na sva 4 kotača ili samo na stražnji pogon te će obje verzije imati 75,7 kWh bateriju. Model s pogonom na sva 4 kotača trebao bi imati doseg nešto veći od 330 kilometara s jednim punjenjem baterije, dok bi model s pogonom na stražnje kotače s motorom snage 355 konja s jednim punjenjem baterije trebao izdržati skoro 370 kilometara. Ove modele na tržištu očekujemo tijekom proljeća 2021. godine.

Cijena modela Premium iznosit će nešto više od 50 tisuća dolara i njega na tržištu možemo očekivati već krajem sljedeće godine. Također su dostupne verzije na sva četiri kotača i na stražnji pogon te ovisno o vrsti baterije i pogonu njegov doseg varira od 336 kilometara pa do čak 480 kilometara koje je moguće prijeći s jednim punjenjem baterije, dok snaga motora varira između 255 i 333 KS.

Verzija Mustanga Mach-E California Route 1 imat će motor na stražnji pogon, izdržljiviju bateriju te motor snage 282 KS te će koštati od 52.400 dolara. Na početku će biti dostupna i ograničena verzija First Editon koja će se također pojaviti krajem sljedeće godine, a ljubitelji Mustanga za 60 tisuća dolara dobit će model s pogonom na sva 4 kotača, 333 KS te baterijom s kojom će moći izdržati nešto više od 430 km.

 

Modeli Mach-E GT i GT Performance nabrijane su verzije s čak 459 KS te je naravno, riječ o najbržim modelima koji brzinu od 0 do 60 milja mogu uhvatiti za nešto više od 3 sekunde (GT Performance), odnosno nešto manje od 4 sekunde (GT).

Predstavljanje Modela Y Najbolji Teslin proizvod do sada: Musk puca od optimizma!

Više o modelima i njihovih performansama pogledajte ovdje.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za električnim Mustangom – automobil koji je u SAD-u desetljećima bio simbol slobode i jurnjave, mogao bi se pretvoriti u simbol promjene i elektrifikacije. U to vjeruje i William Clay Ford Jr., predsjednik kompanije koji je rekao da su s predstavljanjem tog vozila svima poslali poruku kako su "smrtno ozbiljni oko elektrifikacije". Nakon Mustanga, kompanija planira nove električne modele, uključujući i e-verziju popularnog pickupa F-150.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti