Elon Musk i čelni ljudi s polja umjetne inteligencije prisegnuli da neće proizvoditi robote ubojice

Prisegu o ne proizvodnji oružja temeljenih na umjetnoj inteligenciji potpisalo je više od 170 kompanija.

Filip Krizmanić | 21.07.2018. / 13:47

Robot (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Elon Musk i najveće svjetske kompanije koje se bave razvojem umjetne inteligencije potpisale su prisegu da neće proizvoditi oružja bazirana na umjetnoj inteligenciji.

Iako je Musk prije nekoliko godina tvrdio da tehnološki razvitak ne smije biti ograničavan, nije mu dugo trebalo da shvati opasnosti umjetne inteligencije. Tada je zajedno sa poznatim osobama iz znanstvenoga i tehnološkoga svijeta (Bill Gatesom i pokojnim Stephenom Hawkingom) krenuo osvještavati javnost i upozoravati na potencijalnu prijetnju umjetne inteligencije.

U jednom je slučaju Elon Musk izjavio da umjetna inteligencija može biti opasnija čak i od nuklearne bombe.

Elonova upozorenja konačno više nisu samo upozorenja, već službeni dokument koji su potpisale kompanije i istraživački centri poput Alphabetovog DeepMinda, Clearpath Robotiscs/Otto Motors, Tesle, Sveučilišta Kalifornije i drugi. Prema Future of Life institutu, prisegu je potpisalo više od 170 kompanija i oko 2,500 individualaca.

Elon Musk (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Uzbuđen sam što se govor napokon pretvorio u djela, uveli smo pravila koja nisu uspjeli uvesti niti političari, izjavio je Max Tegmark, predsjednik instituta Future of Life i dodao da umjetna inteligencija ima ogromni potencijal pomoći svijetu u pravim rukama i s dobrom regulacijom.

Ova prisega nije prvi pokušaj da se zabrani korištenje umjetne inteligencije u smrtonosne svrhe. Elon Musk iza sebe već ima OpenAI, neprofitnu organizaciju koja se zalaže za istraživanje sigurne umjetne inteligencije, a i Google je nedavno objavio set novih principa u kojima obećaje kako neće proizvoditi AI oružje.

Osim kompanija, Ujedinjeni narodi su također pokrenuli razgovore o zabrani i ograničenju korištenja destruktivnih samohodnih oružja koja mogu ratovati gotovo bez ljudske intervencije.
 

Izvor: FastCompany

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti