Elon Musk objavio prvu fotografiju svemirskog odijela SpaceX-a

SpaceX-ovo svemirsko odijelo izgleda impresivno, a Musk tvrdi i da "stvarno radi".

B.F.M. | 24.08.2017. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk, osnivač i izvršni direktor SpaceX-a, objavio je sliku prvog svemirskog odijela te kompanije, te rekao da će uskoro objaviti nove detalje.

Musk je sliku podijelio na Instagramu te u opisu napisao da odijelo na slici nije "maketa", nego isprobana verzija koja "stvarno radi", objavio je Fortune.

Prvi slika svemirskog odijela SpaceX. Više detalja slijedi u narednim danima. Vrijedi spomenuti da odijelo stvarno radi (nije maketa). Već smo ga testirali pod pritiskom dvostrukog vakuuma. Bilo je nevjerojatno teško balansirati estetiku i djelotvornost, objavio je Musk.

Većina testova SpaceX-a fokusirana je na bespilotno letenje i testiranje raketa za višekratnu upotrebu. Ranije ovog mjeseca ta je kompanija uspješno lansirala još jednu raketu, Falcon 9, koja je poslana u svemir kako bi Međunarodnoj svemirskoj postaji dostavila namirnice.

SpaceX se priprema za lansiranje Falcon Heavyja, masivne rakete koja je navodno sposobna dovesti ljude na Mars. Ovo je bio prvi put da je Musk progovorio o skorašnjem lansiranju Falcona. On je već 2011. rekao da će ta raketa biti lansirana "2013. ili 2014."

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti