SpaceX uspješno testirao središnju jezgru najsnažnije rakete na svijetu

SpaceX uspješno je izvršio testno polijetanje središnje jezgre rakete Falcon Heavy koja će, kada bude u operativnom stanju, biti najsnažnija raketa na svijetu.

B.F.M. | 11.05.2017. / 08:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najpoznatija američka kompanija koja se bavi razvijanjem tehnologije vezane uz istraživanje svemira SpaceX uspješno je izvršila testno polijetanje središnje jezgre rakete Falcon Heavy koja će, kada bude u operativnom stanju, biti najsnažnija raketa na svijetu. Ova raketa ključna je za ostvarenja cilja ponovnog slanja ljudi na Mjesec, a nakon toga i na Mars.

To je tek prvo od 27 lansiranja koje SpaceX planira ove kalendarske godine, što će više nego utrostručiti broj letova iz 2016., kada je obavljeno osam letova.

Falcon Heavy bit će duplo snažnija od bilo koje druge rakete na svijetu, tvrdi kompanija.

SpaceX je također objavio snimke uspješnog testa, koji se odvio u njihovu pogonu za razvoj raketa u američkoj saveznoj državi Teksas. Procjenjuje se da će trošak lansiranja Falcon Heavyja, koja će u nisku orbitu Zemlje moći podignuti 63.000 kilograma, biti 90 milijuna dolara (614 milijuna kuna).

Tvrtka, koju je osnovao milijarder Elon Musk, postala je dio povijesti kad je lansirala raketu koja je uspješno sletjela natrag na Zemlju..

SpaceX tvrdi da je Falcon Heavy "od početka projektiran kako bi u svemir mogao nositi ljude i povratio mogućnost ljudskog slijetanja na Mjesec ili Mars."

Dizajn rakete uvelike je temeljen na dizajnu Falconovih raketa koje ova kompanija koristi za dostavu Međunarodnoj svemirskoj postaji, stoji u reportaži Sky News-a.

Raketa će u orbitu moći podići težinu jednaku 737 putničkih aviona, uključujući putnike, prtljagu i gorivo, tvrdi SpaceX.

Cilj je podići dvostruko teži teret no što to može napraviti druga najjača operativna raketa, Delta IV Heavy. SpaceX tvrdi da će, zbog mogućnosti ponovnog polijetanja, troškove smanjiti na jednu trećinu..

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti