SpaceX planira 2019. ono što ni Facebook ni Google nisu uspjeli

SpaceX ne samo da se bavi izgradnjom raketa i slanjem satelita u orbitu, već žele napraviti ono što još Google i Facebook nisu uspjeli.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 05.05.2017. / 13:50

SpaceX bi 2020. mogao poslati prvu skupinu ljudi na Mars. Cijena? 500.000 dolara!

Krajem prošle godine SpaceX je poslao zamolbu za dopuštenje lansiranja čak 4.425 satelita koji će pružati brzi internet diljem cijelog svijeta. Iako se današnji sateliti mogu koristiti, no trenutačno su dosta spori i šalju zakašnjeli signal, SpaceX misli da može napraviti bolje, pa su tako zatražili od FCC-a dopuštenja za lansiranje svih tih silnih satelita.

Naime, SpaceX nije prva kompanija koja se dosjetila te ideje, Google je već ranije pokušavao nešto s projektom Loon, a Facebook ima opet nešto drugačiji način, pa tako testira dronove koji bi slali internetski signal na mjestima gdje je internet teško uvesti.

Vratimo se mi na SpaceX-ovu priču. Ideja je da se kompanija nada kako će dobiti odobrenje za ovaj projekt, te kako će već početkom 2018. godine početi s testiranjem svojih satelita. Ako se to pokaže uspješnim, planira se globalno lansiranje svih satelita koje bi trebalo trajati od 2019. do 2024. godine, nakon čega bi sustav bio u punom kapacitetu. Svi sateliti lansirali bi se naravno sa Falcon 9 raketama, koje su se već do sada pokazale kao pouzdane s visokim postotkom uspješnosti.

Sam sustav izrađen je vrlo fleksibilno, tako da se mogu usmjeravati velike količine zraka na određene dijelove, odnosno tamo gdje je to potrebno. Ono što također SpaceX obećava, jest da cijeli sustav neće biti skup za korištenje.

No priča je daleko kompleksnija nego što se čini, a razlog tome su 20 godina stari zakoni koji su teško primjenjivi u današnjoj, sve dinamičnijoj tehnologiji. Iz kompanije poručuju kako bi se trebalo ulagati više vladinog novca za internetsku infrastrukturu, pa tako dodaju da je samo 1.5 posto ukupnih sredstava za širokopojasnu infrastrukturu dodijeljeno za satelitske sisteme.

Kako god bilo, ovaj projekt zvuči vrlo koristan za pučanstvo gdje je internet prijeko potreban, te je i SpaceX već dokazao da može napraviti ono što zacrta, no sada ostaje vrijeme i regulativa koja se mora usuglasiti s današnjom tehnologijom, kako bi ovaj projekt, nadamo se, zaživio čim prije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti