Muskov SpaceX piše povijest: Prvi put raketa iskorištena za drugo lansiranje

Prije par sati, raketa Falcon 9 pod misijom tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk, iz Kalifornije je poletjela po drugi put. Činjenica da je raketa preživjela dva zasebna lansiranja u orbitu prvi je takav slučaj u povijesti svemirskih letova.

Ana Marija Kostanić | 31.03.2017. / 11:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je lansirana zajedno sa satelitom prema geosinkronoj orbiti – 35 tisuća kilometara u svemir – raketa je nakon dostave satelita uspješno sletjela nazad na Zemlju, na simoblično nazvanu platformu ''Naravno da te još volim'' smještenu u Atlantskom oceanu.

U ovom lansiranju iskorišten je najvažniji dio rakete, ''rocket booster'', odnosno generator koji služi za potisak kojim se raketa lansira, a koji je već bio u pogonu za misiju prije 11 mjeseci. Njegovo ponovo lansiranje označava važnu prekretnicu za SpaceX u potrazi za ponovnom upotrebljivosti svemirskih raketa, naglasio je u Elon Musk u izvještaju uživo nakon procesa lansiranja i spuštanja.
 


Izgradnja ''rocket boostera'' obično košta desetke milijuna dolara, a rezultat je na kraju uvijek isti: nakon lansiranja i dostavljanja paketa u svemir raketa se ili raspadne ili potone u ocean.

No to nije slučaj s Falcon 9 raketom, koja je unatoč svojih 70 metara, uz svoje ponovo iskorištene ''boostere'', čitava sletjela na platformu na moru. Ovo je prvi put u povijesti da je bez problema iskorištena i spuštena raketa koja je već bila lansirana.
 
Rakete su općenito potrošni materijal - njihovi različiti segmenti se odbacuju i uništavaju tijekom uspona. No ova kalifornijska tvrtka koju vodi poznati poduzetnik i inovator Elon Musk ima cilj iskoristiti što više dijelova iz prvih misija rakete te na taj način dijelom srezati troškove budućih misija i operacija.

Falcon 9 raketa košta oko 62 milijuna dolara, a ponovnim korištenjem može se drastično smanjiti cijena lansiranja. Upravo zbog toga je naknadna upotreba rakete iznimno bitan uspjeh za tvrtku poput SpaceX-a koja želi smanjiti troškove svemirskih putovanja.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti