Elon Musk priprema revoluciju javnog prijevoza?

Javni prijevoz budućnosti mogao bi biti kombinacija današnjih tradicionalnih autobusa i Ubera, pri čemu autobusima neće upravljati ljudi, već računala

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.04.2016. / 08:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk vjeruje kako može radikalno promijeniti budućnost javnog prijevoza, a iako ne želi detaljno govoriti o projektu na kojem radi (ili kojeg tek priprema), prema dosadašnjim informacijama, javni prijevoz budućnosti mogao bi biti kombinacija današnjih tradicionalnih autobusa i Ubera, pri čemu autobusima neće upravljati ljudi, već računala. 'Ne želim previše govoriti o tome, moram paziti o čemu pričam', rekao je šef Tesle u razgovoru za medije, ali je ipak otkrio kako ima ideju za vozilo koje 'nije baš autobus' i koje bi trebalo riješiti problem prometnih gužvi u gradovima te kaže kako je 'ključ u autonomnim vozilima'.

Otkrio je i kako bi njegova vozila pružala puno bolju uslugu u odnosu na klasične autobuse jer, umjesto autobusnih stanica, ljude bi vozili na mjesta i adrese na koje žele ići, poput taksija. 'Postoji novi tip automobila ili vozila koji bi bio idealan za to i ljude bi odvozio do njihovih konačnih destinacija umjesto do autobusnih stajališta', rekao je Musk. Za pretpostaviti je kako bi takvi autobusi 'kupili' ljude koji se nalaze u njihovoj blizini, odnosno kvartu i koji idu u isti dio grada, što bi korisnici trebali utipkati u aplikaciji. Veliki broj kompanija već testira autonomne automobile, a tijekom posljednjih godinu dana u Nizozemskoj, Švicarskoj i Kini testirani su i autobusi kojima su u potpunosti upravljala računala.

Naravno, proći će još dosta vremena dok počne komercijalna primjena ovakvih vozila, no već danas nam je jasno kako budućnosti pripada električnim i autonomnim vozilima, a neke od kompanija koje bi mogle predvoditi ovo tržište vjerojatno će biti Tesla i Google. Inače, Musk je prije nekoliko godina predstavio još jednu viziju prijevoza budućnosti – Hyperloop s brzinama od čak 1,500 km/h.  

Izvor: Huffington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti