Još jedna nuspojava dodana na popis onih koji se povezuju s cjepivima koje proizvode Pfizer i Moderna

Slučajevi - koji uglavnom nisu bili ozbiljni i privremene su prirode - prijavljeni su nakon prve, druge i booster doze Pfizer-BioNTechova Comirnatyja i Modernina Spikevaxa.

Hina | 28.10.2022. / 14:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Odbor Europske agencije za lijekove (EMA) u petak je preporučio da se obilno menstrualno krvarenje doda u nuspojave mRNA cjepiva protiv COVID-19 koje proizvodi Moderna, kao i partneri Pfizer and BioNTech.

Izvještaji o obilnim mjesečnicama - krvarenjima karakteriziranim povećanim volumenom i/ili trajanjem koje ometaju kvalitetu života - primijećeni su tijekom kliničkih ispitivanja, iz slučajeva u stvarnom svijetu i u medicinskoj literaturi, rekla je EMA.

Slika nije dostupna Znanstvenici bacili novo svjetlo na pojavu ugrušaka s krvarenjem nakon cijepljenja protiv COVID-19

Slučajevi - koji uglavnom nisu bili ozbiljni i privremene su prirode - prijavljeni su nakon prve, druge i booster doze Pfizer-BioNTechova Comirnatyja i Modernina Spikevaxa, dodaje se.

Regulator je sada zaključio da postoji barem "razumna mogućnost" da je teško menstrualno krvarenje uzročno povezano s ovim cjepivima.

Menstrualni poremećaji mogu se pojaviti zbog niza razloga, uključujući kronične bolesti, stres i umor. Zdravstvene vlasti naglasile su da su zabilježeni i slučajevi nakon zaraze COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti