Studija objavljena u znanstvenom časopisu The British Medical Journal baca dodatno svjetlo na rizik od razvoja vrlo rijetkog poremećaja zgrušavanja krvi, poznatog kao tromboza sa sindromom trombocitopenije (TTS), nakon cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Spomenuta studija proučavala je zdravstvene podatke iz pet europskih zemalja i SAD-a, a rezultati su pokazali mali povećani rizik od TTS-a nakon prve doze cjepiva Oxford-AstraZeneca i trend prema povećanom riziku nakon cijepljenja cjepivom Johnson & Johnson, u usporedbi s Pfizer-BioNTech cjepivom. Znanstvenici naglašavaju da je TTS vrlo rijedak, no ističu da bi opažene rizike trebalo uzeti u obzir pri planiranju daljnjih kampanja imunizacije i budućeg razvoja cjepiva.

Liječnik pregledava snimku pluća, ilustracija Nevidljive posljedice: Udvostručen rizik od plućne embolije kod osoba koje su preboljele COVID-19

TTS se javlja kada osoba istovremeno ima krvne ugruške (trombozu) kao i nizak broj krvnih pločica (trombocitopenija).

Tijek istraživanja

TTS se trenutačno istražuje kao rijetka nuspojava cjepiva protiv COVID-19 temeljenih na adenovirusu, koja koriste oslabljeni virus za pokretanje imunološkog odgovora protiv koronavirusa, ali ne postoje jasni dokazi o komparativnoj sigurnosti različitih vrsta cjepiva. U tom smislu međunarodni tim znanstvenika odlučio je usporediti rizik od TTS-a ili tromboembolijskih događaja povezanih s upotrebom cjepiva protiv COVID-19 temeljenih na adenovirusu s cjepivima protiv COVID-19 temeljenim na glasničkoj RNK, ili mRNK.

Rezultati studije temelje se na rutinski prikupljenim zdravstvenim podacima za više od 10 milijuna odraslih osoba u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, koje su primile barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19 (Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech , Moderna ili Johnson & Johnson) od prosinca 2020. do sredine 2021. godine.

Kako bi se smanjila moguća pogreška, sudionici su bili usklađeni prema dobi i spolu te je uzet u obzir niz drugih potencijalno utjecajnih čimbenika, kao što su već postojeća stanja i uporaba lijekova. Znanstvenici su nakon toga usporedili stope tromboze i tromboze s trombocitopenijom između cjepiva protiv adenovirusa (Oxford-AstraZeneca ili Johnson & Johnson) i mRNK cjepiva (Pfizer-BioNTech ili Moderna) unutar 28 dana nakon cijepljenja.

Cjepivo AstraZenece protiv bolesti COVID-19 Znanstvenici pronašli krivce za nastanak vrlo rijetkih, ali opasnih krvnih ugrušaka koje cjepivo AstraZenece može izazvati

Sveukupno, 1,3 milijuna primatelja prve doze Oxford-AstraZeneca spojeno je s 2,1 milijunom primatelja Pfizer-BioNTecha iz Njemačke i Velike Britanije. Dodatnih 762.517 ljudi koji su primali Johnson & Johnson upareno je s 2,8 milijuna koji su primali Pfizer-BioNTech u Njemačkoj, Španjolskoj i SAD-u, a svih 628.164 primatelja Johnson & Johnsona iz SAD-a upareno je s 2,2 milijuna primatelja cjepiva Moderne.

Ukupno 862 događaja trombocitopenije pronađeno je kod primatelja odgovarajuće prve doze lijeka Oxford-AstraZeneca iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva i 520 događaja nakon prve doze Pfizer-BioNTech cjepiva.

Povećan rizik

Analiza združenih podataka je pokazala 30 posto povećan rizik od trombocitopenije nakon prve doze lijeka Oxford-AstraZeneca u usporedbi s Pfizer-BioNTechom, što je apsolutna razlika u riziku od 8,21 slučajeva na 100.000 primatelja.

Povećanje rizika, iako ne statistički značajno, od venske tromboze s trombocitopenijom, primijećeno je nakon prve doze cjepiva Janssen/Johnson & Johnson u usporedbi s Pfizer-BioNTechom. Znantvenici ipak kažu da to otkriće treba ponoviti u drugim studijama, prije nego što se mogu izvući čvrsti zaključci.

Nije uočen različit rizik od trombocitopenije nakon druge doze lijeka Oxford-AstraZeneca u usporedbi s drugom dozom lijeka Pfizer-BioNTech. Slično tome, nije zabilježen povećan rizik od trombocitopenije nakon Johnson & Johnson u usporedbi s prvom dozom Pfizer-BioNTech-a.

Pacijent u bolnici, ilustracija Europska studija otkrila povećan rizik od krvnih ugrušaka kod osoba koje su preboljele COVID-19

Kako je riječ o promatračkom tipu studije, znanstvenici priznaju da su rijetkost stanja i nepotpuni podaci o cjepivu mogli utjecati na rezultate. Štoviše, ne mogu isključiti mogućnost da je dio uočenog rizika mogao biti posljedica drugih neizmjerenih (zbunjujućih) čimbenika.

Ipak, studija je bila dobro osmišljena i omogućila je međusobnu usporedbu dostupnih cjepiva i rezultati su bili dosljedni nakon dodatnih analiza, što sugerira da su izdržali ispitivanje.

Koliko znamo, ovo je prva multinacionalna analiza komparativne sigurnosti cjepiva protiv COVID-19 temeljenih na adenovirusu u usporedbi s cjepivima na bazi mRNK. Iako su ovi događaji vrlo rijetki, apsolutni brojevi oboljelih pacijenata mogli bi postati značajni zbog velikog broja doza cjepiva primijenjenih diljem svijeta, upozoravaju autori studije.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju