EMA objavila: Čini se kako su mRNA cjepiva Pfizera i Moderne učinkovita i protiv indijske varijante koronavirusa

Cavaleri je rekao i da je optimist u pogledu djelotvornosti da cjepiva na bazi adenovirusa, kakva su razvili AstraZeneca/Oxford te Johnson & Jonhson, također štite od indijske varijante.

Hina | 13.05.2021. / 13:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cjepiva protiv COVID-19 na bazi glasničke RNA kao što su BioNtech/Pfizer i Moderna, čine se učinkovitima protiv indijske varijante koronavirusa, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Podaci koje je iznio europski regulator o učinkovitosti cjepiva mRNA protiv varijante B.1.617 COVID-19 "ohrabruju", ustvrdio je Marco Cavaleri, predsjednik radne skupine EMA-e odgovoran za strategiju cijepljenja.

Na konferenciji za novinare u srijedu Cavaleri je rekao i da je optimist u pogledu djelotvornosti da cjepiva na bazi adenovirusa, kakva su razvili AstraZeneca/Oxford te Johnson & Jonhson, također štite od indijske varijante.

Čekaju se dodatni podaci iz Indije gdje se primjenjuje cjepivo AstraZeneca, rekao je.

Do danas, sve u svemu, uvjereni smo da će cjepiva biti učinkovita protiv te varijante, rekao je.

U Europskoj uniji odobrena su četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech i Moderna, koji se koriste tehnologijom mRNA te AstraZeneca i Johnson & Johnson, virusna vektorska cjepiva.

Varijanta B.1.617, koja se prvi put u Indiji pojavila u listopadu, otkrivena je u 44 države, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je tu varijantu svrstala na popis "zabrinjavajućih".

Time se indijska varijanta pridružila trima 'zloglasnima' koje su se pojavile u Velikoj Britaniji, u Brazilu te Južnoj Africi, a koje su smatrane opasnijima od originalne verzije koronavirusa jer su zaraznije, smrtonosnije ili otpornije na pojedina cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti