EMA ustanovila da mRNA cjepiva protiv koronavirusa ne uzrokuju komplikacije u trudnoći

Cjepiva protiv koronavirusa proizvedena korištenjem mRNA tehnologije ne uzrokuju komplikacije u trudnoći kod budućih majki i njihovih beba, rekao je u utorak regulator Europske unije, nakon detaljne analize nekoliko istraživanja.

Hina | 18.01.2022. / 18:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U analizi koja se temelji na istraživanjima oko 65.000 trudnoća u različitim fazama nisu pronađeni znakovi većeg rizika od komplikacija, pobačaja, prijevremenih poroda ili ozbiljnih nuspojava cjepiva mRNA na nerođenu bebu, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Pfizer i njemački partner BioNTech, kao i Moderna, trenutačno isporučuju takva cjepiva Europskoj uniji. Iako je EMA priznala neka ograničenja u podacima, rekla je da su rezultati konzistentni u svim studijama.

"Prednosti primanja mRNA cjepiva protiv koronavirusa tijekom trudnoće nadmašuju sve moguće rizike za buduće majke i nerođenu bebu", objavila je agencija.

Slika nije dostupna Izraelski znanstvenici ističu: Četvrta doza je dobra, ali oni koji nisu dobili treću moraju "otrčati" u centar za cijepljenje

Slika nije dostupna Sveučilišni profesor objasnio zašto više ne želi biti pokusni kunić za testiranja Modernina cjepiva protiv korone

Recenzija internog tima također je pokazala da su cjepiva protiv koronavirusa jednako učinkovita u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica kao i kod žena koje nisu trudne.

Nekoliko zemalja EU-a već je podržalo upotrebu cjepiva protiv koronavirusa za trudnice, a potpora EMA-e za mRNA cjepiva vjerojatno će potaknuti kampanje cijepljenja u manjim zemljama koje se oslanjaju na znanstvenu stručnost regulatora.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti