Epic Games i Lego najavili suradnju na razvoju metaversa koji će biti siguran za djecu

Puno toga i dalje nije poznato, no ove su se kompanije udružile kako bi najmlađima omogućili virtualno okruženje koje će biti sigurno i usmjereno na njihovu dobrobit.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2022. / 10:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju kako metaverse, odnosno virtualni svjetovi kakve razvijaju brojne kompanije kriju brojne opasnosti, naročito za djecu. To je nedavno dokazala novinarka BBC-a koja se u metaversu predstavila kao 13-godišnja djevojčica, a tijekom svog izleta u virtualni svijet bila je izložena groomingu, prijetnjama silovanjima, rasističkim uvredama i slično.

Slika nije dostupna Startup razvija tehnologiju koja će omogućiti da osjetite stvarnu bol u virtualnom svijetu

Kako bi napravili metaverse koji će biti prilagođen najmlađima, odnosno u kojem neće biti navedenih problema, Epic Games i Lego najavili su dugoročno partnerstvo. Zajednički cilj je, dakle, stvoriti sigurno i zabavno virtualno okruženje za obitelji i djecu svih godina. Epic Games, kompanija koja je najpoznatija po Fortniteu, omogućit će tehnologiju potrebnu za razvoj digitalnih svjetova i kreacija, dok će Lego pomoći sa svojim višegodišnjim iskustvom u razvoju dječje kreativnosti i mašte.

U službenoj objavi naglašeno je kako će djeci omogućiti alate za stvaranje i razvoj svjetova u sigurnom okruženju, pri čemu će slijediti tri osnovna principa. Ti principi zvuče lijepo u teoriji, no više zvuče samo kao popis lijepih želja i nije poznato kako će ih primijeniti u praksi.

Prvi princip tako se odnosi na zaštitu dječjeg prava na igru tako što će im se omogućiti stavljajući njihovu sigurnost i dobrobit na prvo mjesto, drugi se princip odnosi na čuvanje privatnosti i razmišljanjem o interesima djece, dok treći princip govori o pristupu alatima koji će im dati kontrolu nad digitalnim iskustvima. Niels B Christiansen, izvršni direktor Lega, rekao je kako današnja djeca uživaju u igri i u fizičkom i digitalnom svijetu te se jednostavno prebacuju između ta dva svijeta te im kroz digitalna iskustva treba omogućiti sigurnost, ali i mogućnost razvijanja vještina poput kreativnosti, komunikacije i suradnje.

Slika nije dostupna Bivši direktor Nintenda brutalno iskren: "Meta sama po sebi nije inovativna kompanija. Njihov metasvemir neće uspjeti"

Puno toga o ovoj suradnji i onome što Epic Games i Lego pripremaju i dalje nije poznato - hoće li to biti nekakav poseban metasvemir, na kojim će platformama biti dostupan i kad će biti dostupan. S obzirom na to da je metaverse sve popularniji te da će privući jako puno djece i mladih, možemo očekivati kako će u budućnosti i druge kompanije krenuti sa sličnim inicijativama i projektima usmjerenim prema zaštiti djece i njihove dobrobiti.

Izvor: Tech Spot


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti