Eric Schmidt: Google Glass je najčudnija stvar

Kako su Google Glass dospjele u ruke developera, koji ih ne smiju posuđivati, poklanjati drugim osobama ili ne daj bože prodavati, sve više kritika dolazi na račun nove Googleove tehnologije.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.05.2013. / 08:06

Eric Schmidt: Google Glass je najčudnija stvar

Kako su Google Glass dospjele u ruke developera, koji ih ne smiju posuđivati, poklanjati drugim osobama ili ne daj bože prodavati, sve više kritika dolazi na račun nove Googleove tehnologije.

Google Glass je nešto sasvim novo, nešto na što nismo navikli i nešto što bi moglo kompletno promijeniti tehnološku industriju kao što je to bilo prvo s računalom, internetom i kasnije sa smartphoneom.

Koliko su Googleove naočale neobično istaknuo je i bivši izvršni direktor  [glass1] Googlea Eric Schmidt. Naime u razgovoru sa studenima Harvarda, Schmidt nije istaknuo zabrinutost oko Glassa, već kaže kako bi ovom uređaju trebali ipak dati malo vremena, no kaže kako je nositi te naočale s kojima doslovno razgovarate "najčudnija stvar".

Dok Larry Page i njegov tim vidi svjetlu budućnost u ovom uređaju, Mike Butcher s TechCruncha na dijeli istu viziju i oduševljenje. "Smatram da Google Glass neće biti sveprisutni uređaj kao što je to smartphone".

Razlog tome je, kaže Butcher, potpuno čudan osjećaj i ekran na desnoj strani koji je nekim ljudima uzrokovao višesatne glavobolje, dok je drugi razlog komunikacija glasovnim naredbama. Najčudnije je to što ukoliko želite uslikati nešto morate izgovoriti "Take a picture", a razlog zašto je to čudno jest situacija u kojoj razgovarate s nekom osobom i prekinete razgovor glasovnom naredbom za slikanje ili snimanje videa. "Odjednom prekidate razgovor sa sugovornikom i pričate s Google Glass."

Butcher kaže kako vidi budućnost Google Glassa u tvornicama gdje vaš posao zahtijeva rad s obje ruke, a u međuvremenu možete "posezati" za potrebnim informacijama, bilo da trebate slikati, snimati ili pretraživati nešto. Nadalje, Google Glass će vrlo vjerojatno zamijeniti GoPro kameru — ako kompanija ne objavi uređaj konkurentan Googleu, što me ne bi previše začudilo. I zadnji primjer je svakako policija koja bi mogla koristiti naočale za svoj posao. Preporučam da pročitate ovaj članak o policiji i nosivim gadgetima.

"GOOGLE GLASS JE ZA MENE ISTO ŠTO JE SEGWAY BIO PRIJE, PROZIVAN KAO UREĐAJ KOJI ĆE PROMIJENITI SVIJET A NA KRAJU GA KORISTE SAMO SKLADIŠTARI I POLICAJCI U TRGOVAČKIM CENTRIMA"

S obzirom da su Google Glass relativno novi uređaj i vjerujem da niti sam Google ne zna u kojem smjeru će se ovaj nosivi gadget razvijati. Schmidt je istaknuo kako će Google kontrolirati koje aplikacije će se objaviti za naočale te kako će biti puno oprezniji nego kao što su kod Google Playa. "Toliko su nove da smo odlučili biti vrlo pažljivi" — istaknuo je Schmidt te dodao "Kasnije je vrlo lako otvoriti ih prema budućnosti"

Google Glass još su uvijek u fazi testiranja i trebat će dosta vremena developerima da naprave korisnike aplikacije, a isto tako i ljudima da se naviknu na ljude koji će ih nositi. Ovaj gadget na nekim mjestima neće biti dobro prihvaćen, primjerice u kafićima i restoranima, iz razloga što možete snimati svakoga a da on to ne zna, smartphone je opet sasvim drugačije priča. Isto tako, možemo očekivati da će Google Glass u masovnu prodaju krenuti tek sljedeće godine, a do onda možemo očekivati još više kritika i još više aplikacija.

Koje je vaše stajalište oko Google Glass? Mogu li one stvoriti novu budućnost, ili se njima uništava interakcija među ljudima?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti